Skip to main content

Siimeksen sankojono

Tervepä terve. Toimituksen koilliskuusikon viikkonaavat tilastoidaan tässä seuraavaksi.
***
Maailmalta kuuluu vaihteeksi rohkaisevia. Ilmastokokouksessa on aikeena saada aikaan tärkeitä päätöksiä ja toistaiseksi tiedetään, että metsäkadon ja metsien hävittämisen lopettamisesta on jo ilmeisesti päästy sopuun. Hyvä niin, tässä lajissa ei synnitöntä sakkia taida tällä pallolla olla.

Toisaalta kaikillehan luonto ei käy ennen kuin sieltä on listitty vähän kaikki elävä ja listinnän näennäisten järkiperusteiden keksimiseen on pitkät perinteet.

Tässä on veivattu sellaisestakin asiasta kuin ilveksenmetsästys. Vakavissaan puhuen en usko, että tätä kissapetoa halutaan metsästää juuri muuten kuin vanhanaikaiseen valokuvaan pääsemisen toivosta. Sellaiseen, jossa on ukko tai akka, pyssy ja hengetön elikkoparka.

Mutta ottipa silmään sellainenkin kommentti, että pitäähän niitä nyt vähentää tai ne syövät metsästäjille kuuluvat peurat ja kauriit. Niin aina.

Tuommoinen lausunto se vaan syö toimittajienkin leipää. Samaa uutista voi nimittäin vähän muunneltuna kohta käyttää, olipa aikeena kirjoittaa noista jahtikuvioista, halpakaupan ämpärinjonotuksesta tai tavarataloketjun hulluista päivistä. Kaikissa tärkeintä on saada itselle jotain, jota ei edes välttämättä tarvitse, kunhan sitä ei joku muu saa ensin. Päivän päätteeksi lasketaan uhrit.
***
No, peurain vähentämistä voi perustella sentään liikenneturvallisuudella. Tosin mahtaako eläinonnettomuuksien riski tai määrä koskaan pienentyä vaikka ties mistä robottiautoista tulisi joskus arkea. Tavan ihmiseltähän tielle ryykaava eläin jää väistämättä useimmiten väistämättä.

No, keinoälystä voisi odotellessa olla apua muualla. Verohallinto varoitteli, että monella uhkaavat tulorajat ylittyä ja tämä tietää sitä, että loppuvuodesta veroja pitää maksaa tukevammin. Tässä veroherravihan luvatussa maassa tämän jo luulisi aiheuttavan ryntäyksen omia tulorajoja tarkastamaan.

Toisaalta pistää miettimään, että kun monenlaista jo osataan koneilla laskettaa, niin miksi ei tätä. Ainakin minulle passaisi oikein hyvin, jos automatiikka itse osaisi haistella, koska on tuloraja likellä ja sitten se saisi säädellä omia aikojaan lukuja niin, että ei lisäprosentille pasahda.

Laitteen voisi leikkisästi nimetä vaikka rajavartijaksi.
***
Muutenhan ei rajanylityksistä tarvitse haaveilla. Ulkomaanpassini ei ole ollut voimassa vuosikausiin ja tulleekohan uutta hankittua. Toisaalta koronapassin hankkiminen kävi suorastaan vaivattomasti.

Jos koko sarjan haluaisi kerätä, pitäisi seuraavaksi haalia hygienia- ja anniskelupassit. Pääsy ei olisi näin yksin ravintolaan, vaan myös tarvittaessa tiskin tuolle puolen. Se on taas eri asia kuin joutua tiskivuoroon.
***
Sellainenkin uutinen otti silmään, että Uudellamaalla oli oltu vähän väärillä urilla. Jokelan kirkosta oli viety kellot. On ihan totta, että viikonloppuna piti siirtää kelloja, mutta ei sillä nyt ihan tuota tarkoitettu.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: