Skip to main content

Se kaikista vaarallisin

Kaikki mustikankerääjät ja suunnistajat, äkkiä sisälle siitä. Miten ihmeessä uskallatte kulkea vielä metsässä? Se on käsittämättömän vaarallinen paikka. Ette voi ikinä tietää, mitä vastaan tulee. Saatatte eksyä, suo voi imaista teidät sisäänne tai sitten vastaan voi tulla karhu.
Karhu se kaikkein pahin suomalaista uhkaava asia tällä hetkellä näyttää olevan. Tänä kesänä kun on yrittänyt katsella telkkaria, niin aina ovat katselun keskeyttäneet koko ruudun yli juoksevat varoitukset: Tampereella/Lapissa/Huitsin Nevadassa liikkuu karhu. Pysykää sisällä!
Jos Peräkylässä on liikkeellä ollut rattijuoppo tai liikennettä vaarantanut kaahaaja, ei meitä ikinä ole varoitettu. Liikenteen sekaan vain. Ei siellä kuitenkaan mitään satu.
Miten mahtaa olla oikeasti? Vuonna 2009 tapahtui noin 6400 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa menehtyi 279 henkilöä.
Karhu on Suomessa kautta aikain tappanut yhden ihmisen ja haavoittanut muutamaa. Siis se kookas eläin. Montako ihmistä se Karhu-merkkinen rusehtava neste on tappanut onkin sitten toinen juttu. Ja on saattanut joku henkensä heittää myös Karhu-merkkiset sukset jalassa.
Mutta jos puhumme tästä hengittävästä metsien kuninkaasta, niin varsin säyseä se on ollut lajiamme kohtaan.
Huvitti taas muutama päivä sitten, kun Tampereella havaittu karhu ei suostunutkaan sitten näyttäytymään enää illansuussa. Poliisi lopetti etsinnät pimeän tullessa. Eikös sen karhun kuulu ollakin yleensä ihmisiltä piilossa? Pitääkö sitä vielä erikseen etsiä?
Rovaniemen ”karhu” saattoikin olla lopulta koira. Mutta taas sitä kontiota etsittiin pimeän tuloon saakka.
Jos joku mesikämmenen havaitsee asutuksen tuntumassa, syntyy heti kauhea hulabaloo ja poliisitempaus. Poliisi kieltää ihmisiä liikkumasta alueella, mutta väki tuleekin mielenkiinnosta runsain joukoin paikalle. Tämä on tapahtunut jo monta kertaa tänä kesänä, mutta silti varoituksia näytetään Yleisradion kanavilla koko maan laajuisesti. Kauhea karhuvaara!
Ovatko nallet päättäneet kiusata ihmisiä entistä enemmän? Vai ovatko viranomaiset tulleet entistä herkkähipiäisemmiksi? Veikkaan vahvasti jälkimmäistä vaihtoehtoa.  
Kehotus soittaa yleiseen hätänumeroon karhuhavainnoista menee kyllä yli hilseen. Hätäkeskuspäivystäjällä on varmasti kiireellisempiäkin asioita hoidettavana kuin tällaiset.

minna.urpo@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: