Teijon kansallispuiston luontokeskus siirtyy uusiin, mutta alueella jo tuttuihin käsiin: Metsähallitus on vuokrannut tilat maaliskuun alusta lukien Ruukkimatkailu Oy:lle.
Yritys vastaa jo nyt isosta osasta Mathildedalin ruukkialueen palveluita, muun muassa kahvilasta ja hotellitoiminnasta.
Suunnitelmissa on ennen kevättä uudistaa luontokeskuksen tiloja vastaamaan tulevia palveluja. Opastuspalveluita luontokeskuksesta saa jatkossakin, mutta esimerkiksi ruokailijoille raivataan tilaa.
–Näyttely nykymuodossaan pienenee tai poistuu jopa kokonaan, kertoo Krista Gustafsson.
Opastukseenkin kehitellään uusia keinoja. Jatkossa luonnosta palaava retkeilijä saa talosta muutakin kuin pullakahvit; luontokeskuksesta kaavaillaan bistrokahvila-tyyppistä vaihtoehtoa. Keskuksen arjesta vastaavat jatkossa ennen muuta Gustafssonin mies Sami Tammi ja tytär Ada Tammi. Sami Tammi on kondiittori, kokki ja valmistumassa eräoppaaksi, Ada Tammi taitava leipuri.
–Voidaan järjestää jatkossa esimerkiksi catering-palveluja myös maastoon, Sami Tammi kaavailee.
Ajatuksena on, että toiminnot ruukkialueella ja luontokeskuksella tukisivat toinen toisiaan. Krista Gustafsson kertoo, että matkailijoiden viipymät ovat pidentyneet.
–Jos matkailija on sen kaksi, kolme päivää, hänelle pitää olla tekemistä.
Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen sanoo, että yrittäjävetoisuus antaa luontokeskukselle uudenlaiset eväät kehittyä.
–Ei ole Metsähallituksen tehtävä lähteä esimerkiksi ruokatuotetta kehittämään.
Teijolla jo retkeilyalueen alusta eli vuodesta 1991 lähtien työskennellyt Metsähallituksen suunnittelija Anne Muuri jättää näillä näkymin luontotalon keväällä, mutta jatkaa edelleen Metsähallituksen leivissä. Hän on saanut seurata alueen kehitystä aitiopaikalta ja nähnyt viimeksi rekeilyalueen muuttumisen kansallispuistoksi.
–Paljon on muuttunut se, mitä kysytään. Ei silloin alussa ollutkaan ollenkaan tällaista määrää matkailupalveluyrityksiä, Muuri muistuttaa.