Skip to main content

Kävin läskipuntarissa. Ovat kehitelleet hienon koneen, jossa kropan läskejä, lihaksia ja nesteitä pystyy tarkastelemaan käden käänteessä. Ei laiteta läskejä pihtien väliin, ei oteta verikokeita, eikä muutakaan hankalaa. Kengät ja sukat vain pois ja vaa´an näköiselle laitteelle seisomaan. Käsiin otetaan jännän näköiset kahvat, joita pidetään jonkin aikaa sivuilla. Kuin polkupyörällä ajelisi. Koneen toiminta perustuu kuulemma pienen sähkövirran johtamiseen kehon läpi.

Laite piipittelee itsekseen, ja numerot juoksevat näytöllä. Ymmärrän vain yhden sanan: Fat. Kun lukema tuon sanan jälkeen pysähtyy kahdeksaantoista, kehrään tyytyväisyyttä. Aika hyvä rasvaprosentti!

Ilo haihtuu, kun saan tulosteen käteeni. Se olikin vain niiden läskikilojen määrä, joita minulta löytyy. Luuni painavat 2,99 kiloa ja lihakseni 27,2 kiloa.
Rasvaprosentti huitelee yli 27 prosentissa, juuri ja juuri hyväksyttävän ylärajoilla.
Vaikka läskiä ei ulkopuolisille vaatteiden alta näkyisikään, sitä löytyy yllättävän paljon. Keskivartalolla on jenkkakahvat, kertoo tuloskin. Vyötärö-lantio –suhde ei sovi normaaliarvoihin. Tiedoksi vain kaikille laihuuttani päivitelleille: en ole ollenkaan sitä miltä näytän.
Onneksi vaarallisen, sisäelinten ympärille kertyvän rasvan osuus jää normaalin rajoihin.
Kone päättää kuitenkin, että minun tulisi vähentää läskiä 3,3 kilon verran ja lisätä lihasmassaa 1,2 kilon verran. Pari kiloa voisi pudottaa, mutta samalla lihasta lisäämällä.

Mahtaisiko onnistua? Ripakinttuihini ei ole koskaan tarttunut lihas, ei tosin läskikään. Jaloissa lihasta näkyy olevan silti hitusen keskimääräistä enemmän kuin tämän painoisilla. Keskivartalo ja vasen käsi ovat hitusen keskiarvon alapuolella, normaalirajoissa nekin. Suhteellisesti kaikista lihaksikkain on oikea käsi.

Kone merkitsee ylävartaloon lievän epätasapainon. Oikean käden lihasten paino kun on lähes kymmenen prosenttia suurempi kuin vasemman. Ei mikään yllätys: tennistä kun pelataan vain maila toisessa kädessä.

Jos Rafael Nadal saataisiin tähän testiin, niin prosenttierot käsien välillä nousisivat valtaviksi. Telkkarikuvassakin saa ihmetellä miehen käsivarsien kokoeroa. Pitäisiköhän lätkiä palloa seinää vasten vasemmallakin kädellä? Vai tehdä lihaskuntoliikkeet pelkästään vasemmalla kädellä?

minna.urpo@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: