Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillislohkon viikkokorret niitetään tässä seuraavaksi.
***
Nuo maatalousasiathan tässä ovat olleet tapetilla, mitä juttulistaan tulee. Satotaso saa olla korkea, mutta syyssateilla sopii toki toivoa, että autoon ei iske äkillisesti tuo pyyhkijänsulkasato.

Viljelykasvillisesti eletään metkaa aikaa tai oikeastaan ajanjaksoa. Viime viikolla tuli käytyä maissipellossa, tälle viikolle on tuonne peremmälle lehteen ollut teossa melonijuttu. Jos joku olisi 70-luvulla kysynyt, missä moisia kasvatetaan, olisi oikea vastaus ollut eteläisen Salon sijaan keskinen Kiina tai Texasin laitamat tai niillä main.

Kyse viime viikolla toki oli rehumaissista lehmille, mutta ei tuo mahdottomalta maistunut omassakaan suussa.

Teemaan eli lehmiin liittyen pitää muistaa, että tämä homma ei ole naudanvakavaa. Muu oppimateriaali toimitetaan Suuren suomalaisen karjakerhon kautta.
***
Sehän on monesti todettu muutenkin, että alueella tuotetaan ruokaa erittäin laajasti. Vaikka kulmakunta muuten on tuttu, näiltä osin valikoima jaksaa yllättää uudelleen ja uudelleen.

Ruokaihmisen vinkkelistä asiasta ei voi olla kuin hyvillään. Jos takavuosina yleisintä tekemistä edustivat kolme ässää eli sika, sokerijuurikas ja syysvehnä, niin eipä niillä vielä kotikeittiössä kuuhun menty mutta ässäpipareiden leivontaan ehkä kyllä. Meillä ei olla leipuriässiä, joten taikinankin osalta on tyydytty kehittelemään kotipizzoista entistä parempia. Parinkympin pizzakivi, pitkä nostatus ja euron hintavammat päälliset takaavat jo eri lopputuloksen kuin jos taikinamättäälle kaadettaisiin yksi purkki kinkunkorviketta ja toinen juuston kaltaista valmistetta.

Ilahduttavinta tietysti oli huomata, että päällisistä oikeastaan joka sorttia viljellään tai valmistetaan alueella tai ainakin kotimaassa, eikä tätä varten vielä tarvitse ryhtyä italialaiseksi.
***
Tässä kohtaa vuottahan yleensä mennään niitä aikoja, että monenlaista säilöntäohjetta ja tuntuu riittävän ja monihan marinoi itseäänkin talven tullen.

Talvenvarusherkkuja tehdään etikkaliemeen ja myös umpioimalla, mikä soveltuu esimerkiksi sienten ja pikkukalojen säilömiseen. Tekniikka ei sinänsä ole kadonnut: moni näkyy umpioineen itsensä älypuhelimensa kanssa omaan kuplaansa.

Talousnikseistä keskeisiä ovat muuten ne, joissa kerrotaan miten saa pidettyä asiat järjestyksessä.

Ja tässä vielä yksi. Jos haluatte tietää, missä kauppakassinne sijaitsevat, neuvon jättämään ne puuskaisena päivänä takaoven vierelle parvekkeelle. Näin tehtiin meilläkin ja nyt eräänkin kassin paikasta on vissi tieto. Se on kahdeksan metriä korkealla pihavaahterassa ja nimensä mukaan kestokassi: aika monta puhuria se on siellä jo kestänyt.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: