Skip to main content

Inisijä ja pakkoliikkeet

Näin kesän tullessa saatan muistuttaa vähän höynähtänyttä ulkona ollessani. Huidon ja huiskuttelen lakkaamatta, jos olen edes tuntevani iholla jotain ylimääräistä.

Pakkoliikkeet ovat peräisin ikävistä hyönteiskokemuksista. Kuulun nimittäin siihen pieneen ryhmään, joille hyönteisten pistot eivät ole vain pieni riesa. Purema saattaa merkitä liikuntakyvyttömyyttä tai työkyvyttömyyttä.

Onneksi viime vuodet olen säästynyt pahemmilta ongelmilta. Helatorstaina hyttynen päätti sitten iskeä, ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kyseessä oli varsin kookas yksilö, jonka onnistuin lopulta tappamaankin. Mutta en tietenkään ennen kuin tämä peijakas oli onnistunut työntämään ikävän imukärsänsä oikean käden rystysten kohtaan.

Nielaisin heti antihistamiinia, mutta ei sekään auttanut. Seuraavana päivänä puremakohta alkoi turvota ja kuumottaa. Vasta kolmantena päivänä turvotus lopetti laajenemisensa. Siinä vaiheessa en pystynytkään käyttämään oikeaa kättäni enää lainkaan. Tarttumisote ei ollut mahdollinen, koska rystysten alue ja koko kämmenselkä oli niin turvoksissa. Turvotus oli pahimmillaan viikonloppuna, joten ei tarvinnut onneksi ottaa kynää käteen.

Kuumotusta ja kiristystä helpottaakseni huilutin kättä jääkylmän veden alla. Se helpotti aina vähäksi aikaa.

Mitähän herkkua minun veressäni on? Jos ulkona vietetään kesäistä grilli-iltaa, olen minä aina se, jota hyttyset kiusaavat ja purevat. Monet muut saavat olla rauhassa.
En halua matkustaa malarian ja dengue –kuumeen alueille, koska tiedän jo etukäteen olevani hyttysten herkkuruokaa.

Mutta toisaalta ulkomaan matkoista on jäänyt mieleen se, että satunnaiset hyttysen pistot eivät ole turvonneet niin kuin Suomessa. Ja muutenkin purevia hyönteisiä on ollut todella vähän, vaikka olen liikkunut myös maaseudulla.  Onko Suomessa niin puhdas ilma, että myrkkyhyönteiset viihtyvät täällä?

Juttelin juuri äskettäin Saksassa asuvan suomalaisen kanssa, joka sanoi niin ikään saavansa oireita suomalaisten hyttysten pistoista, ei saksalaisten. Onko ongelma suomalaisten hyttysten vai suomalaisten geeneissä?

Marjastus ja sienestys Suomessa on joka tapauksessa kohdaltani poissuljettu juttu. Paarmoista en viitsi aloittaakaan, ne turvottavat kudokset kahta kauheammin.
Hyttyset, paarmat ja muut viholliseni: Lopettakaa se typerä ininä, pörinä ja pureminen ja antakaa minulle ja muille hyönteisallergikoille rauhallinen kesä. Tämä on käsky.

minna.urpo@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: