Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskujan viikkosepelit levitetään tässä seuraavaksi.
***
Alue on päivän sana. Ulkomaansivuilla on sotatoimialueita, kaavoituskatsastuksessa korttelialueita ja kuorma-autoilijoille tuttu käsite on peräti sellainen kuin aluevaihteisto.

Ja sitten tulee uusia. Mitä lähempänä ovat lääkäripalvelut, sitä pienempi on todennäköisyys matkapahoinvointiin terveyskeskuskäynnillä ja siksipä puheena ovat hyvinvointialueet. Niiden pitäisi vuoden päästä vastata monesta tärkeästä palvelusta. Peremmältä lehdestä löytyy toinenkin sana tämän tiimoilta.

Vaali-intoa vielä vähän uupuu, vaikka moni on uupunut muuten vaan. Tätä kirjoitettaessa koko maan kansalaisista on äänensä antanut alle viidennes väestä. Eräänkin radiohitin esittäjälle on kuulemani perusteella käynyt vähän samoin: ääni on mennyt.

Eräässä toriparlamentissa tuli vastaan kommentti, jossa todettiin, että tuskinpa ehdokkaat muuta kuin omia etujaan haluavat parantamaan.

Tuskinpa vaan tai oikeastaan lainkaan. Voisin ajatella, että aluevaltuutetun pesti ei varsin poikkea kunnanvaltuutetun tehtävästä ja moni ehdoka onkin hankkinut kuntapuolelta kokemusta päättämiseen. Ehkä hyvä niin, rutiinilla ja verkostoilla voi olla arvonsa muuallakin kuin talvinuottauksessa. Toisaalta kosketusta sosiaali- ja terveyspalveluiden arkeen voisi moni myös pitää arvona.

Yhtä kaikki paneutumista tarvitaan: valtuutetuille tulee väistämättä luettavaksi kilometrikaupalla esityslistamateriaalia liitteineen, selvityksiä ja raportteja ja taulukoita eivätkä asiat ole sellaisia, joihin useinkaan on helppoja vastauksia. Itse asiassa asiat saattavat olla joskus hyvin monisäikeisiä elleivät jopa hankalia tai puisevia kuin paleltunut lanttu. Ja toden totta lanttu on hyvä pitää kylmänä, vaikka miten närästäisi jonkun puheenvuoro.

Kokouksiin menee jokunen ilta kuukaudessa, mutta asioihin perehtymiseen äkkiä toinen ja kolmaskin. Hyvä olisi lukea paitsi materiaaleja, myös uutisia muualtakin kuin omasta maakunnasta. Kaikkeen tähän menee sen verran aikaa, että äkkiä jää lentopallovuoro tai lenkkisauna käymättä ja jos palaute äänestäjiltä sattuu olemaan oikein kipakkaa, niin hyvästit voi sanoa ehkä muutamille yöunillekin.

Elämässään enemmän politiikkaa tehneet ovat ehkä tällaiseen tottuneet. Enemmän rutiinia keränneet tietävät senkin, että luvassa ei ole pikavoittoja, jos ei sitten poliisilta kiireiseen kokoukseen menijälle.

Salon valtuuston kokouspalkkio jää alle sataseen, hyvinvointialueen valtuuston palkkiosta en ole saanut tietoa. Kun mukaan laskee muunkin kuin itse kokoustamisen, ei kunnallisen luottamushenkilön palkkioilla oikein pääse tuntipalkoille ja vaikea on nähdä, mitä muutakaan etua mukaan lähtemisestä saa, jos ei sitten hyvää mieltä asioiden hoitamisesta. Jonkin siinä on pakko tenhota.

Oletan, että eduista puhuja tarkoitti kuitenkin jotain paljon enemmän pahansuopaa.
Enemmän rumia puhuville voi suositella mäntysuopaa, suun pesuun.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: