Skip to main content

Ei enää telkkarin armoilla

”Valitettavasti lähetysaikamme loppuu kahden minuutin kuluttua. Tuloksen kerromme sitten Urheiluruudussa”. Aaarrrgggg!
Voi sitä noitumisen ja rumien sanojen määrää, mikä meikäläisenkin suusta pääsi vielä 90-luvulla. Ja taisi olla vielä tämän vuosituhannen puolellakin.
Jos kerran tai kaksi vuodessa kotimaiset kanavat suostuivat lähettämään tennistä, niin näihin sanoihin se melkein aina päättyi. Alkuverryttelyt näytettiin kyllä tunnollisesti, mutta ratkaisuhetkillä loppui aika. Kun kyse oli yleisurheilusta tai hiihdosta, niin lisäaikaa tuli ilman muuta.
Kun sain Eurosportin vuonna 2001, lähes kaikki tenniksenkatseluongelmat ratkesivat. Paitsi yksi. Wimbledonia Eurosport ei lähetä. Oikeudet ovat liian kalliita tai niitä ei haluta antaa koko Euroopassa näkyvälle kanavalle. Mieluummin myydään kalliilla jokaiselle maalle erikseen. Ja kilpailutetaan vielä yhtiöiden välillä.
Juuri tästä syystä suomalaisten Wimbledonin katselu on ollut varsin epävarmalla pohjalla. Yleisradio näytti kisoja vuoteen 1994 saakka. Väliin jäi tosin vuosi 1989 jonkun sopimuskiistan vuoksi. Sitten saatiinkin selvitä ilman Vimpeliä vuoteen 1999, jolloin Nelonen otti turnauksen hoiviinsa hieman avarammalla katseella. Näytettiin myös alkukierroksia, joihin Yleisradion ”semifinaaleista eteenpäin” –taktiikka  ei ikinä yltänyt.
Seuraava vuosi ilman kotimaista Vimpelitelkkaria oli 2005. Nelonen oli päättänyt luopua kisoista kalleuteen ja alhaisiin katsojamääriin vedoten.
Vuonna 2006 kisat otti hoitaakseen MTV3. Ensimmäisenä vuonna sopimus tehtiin vain muutamasta suomalaisten ottelusta, semifinaaleista ja finaaleista. Maksullinen MAX-kanava menestyi kuitenkin niin hyvin, että kaksi seuraavaa vuotta sieltä sai katsella turnauksen alusta loppuun. Viime vuoden miesten loppuottelu oli kuitenkin kääntyä farssiksi, kun poikien finaaliin selvinnyt Henri Kontinen olikin se tärkeämpi ottelu näytettäväksi, olihan suomalainen mukana.
Muutama viikko sitten sain varmistuksen sille, että tämä on telkkarissa taas Wimpelin välivuosi. Että harmitti! Mutta vain vähän aikaa. Löysin nimittäin Wimbledonin nettipalvelut.
Nyt olen siirtynyt nykyaikaan, jossa ei tarvitse enää koskaan harmitella, mikä kanava Wimpeliä näyttää vai näyttääkö mikään.
Seuraan kisoja Wimbledonin omilta nettisivuilta. Saan valita kuudesta kentästä mieluisimmat ottelut. Pomo olen minä, ei tv-yhtiön talouspäällikkö tai ohjelmajohtaja. Maksaa se vähän, mutta vastine onkin loistoluokkaa.
Ohjelmistovaatimuksia lukiessa mietin, mahtaako tällaista saada toimimaan. Lopulta ei tarvinnut edes ladata mitään uusia päivityksiä. Vähän tehokkaammalla koneella saisi vieläkin korkeatasoisemman kuvan niin, että ääni pysyisi synkronissa kuvan kanssa.
Ai niin, on niistä TV-yhtiöiden oikeuksistakin huolehdittu. Nettipalvelua ei voi käyttää mm. Yhdysvalloissa, Saksassa, Espanjassa ja Kiinassa. Eivät tykkäisi telkkariyhtiöt eivätkä mainostajat, jos tenniksen katsojat katoaisivat nettiin valitsemaan itse haluamansa ottelut ilman mainoksia.

minna.urpo@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: