Skip to main content

Ajattelin purkaa tuntojani kotikaupungistani Turusta. Kaupungin saama mediahuomio ei ole varmasti mennyt täällä Perniössäkään ihmisiltä ohi. Ensin oli Myllysilta, sitten tuli Beckhamit ja kirsikkana tortun päällä Marja Tyrni keksi vitsailla Turun Pallivahasta. Jatkuvia puheenaiheita ovat olleet Turun kulttuuripääkaupunkihanke ja kaupungin käsittämättömät kulttuurileikkausaikomukset. Lähes poikkeuksetta julkisuus on ollut ivaavaa, ei niinkään imartelevaa.

Tämä kaupungin saama huomio ja yllättävät tapahtumaketjut ovat saaneet kaupungin aika ajoin sekaisin. Aina kun tapahtuu, niin asioista löydetään välittömästi sekä hyviä että huonoja puolia. Turussa tosin aika harvoin löydetään niitä hyviä puolia.

Turussa valitetaan kaikesta. Mikään ei ikinä ole pelkästään hyvä asia. EI MIKÄÄN. Viimeisimpänä valituksenaiheita revittiin Myllysillan “räjäytyksestä”. Musiikkiyhtiö Hype Productions Oy ideoi ja tuotti symboliset jäähyväiset, joissa ammuttiin raketteja ja tunnelmoitiin Myllysiltaa. Ihan mielenkiinnosta selasin hs.fi:n keskustelupalstan aiheen tiimoilta, eikä se tuttu turkulaisuus puuttunut sieltäkään. Tässä muutama keskustelupalstan helmi, alkuperäisessä muodossaan:

“Tästäkin olisi voinut hieman paremmin informoida, varmasti ollut kamala yllätys lähiseudun lapsiperheille, koiranomistajille yms. paukkuherkille, kuului Ainakin Harittuun asti!
Ja puhumattakaan tässä keskustassa asuvalle, emme ole herkkiä, mutta emme olleet ollenkaan tietoisia moisesta…” Nimin. Turkulainenneiti21

Dear Turkualineneiti21, täällä toinen samanmoinen. Erotuksena vain se, että olin hyvinkin tietoinen asiasta. Kukaan ei siis soittanut kotiin informoidakseen tapahtumasta ja tarjonnut mahdollisuutta estää sen järjestämisen? Luetko lehtiä, katsotko televisiota tai poistutko asunnostasi?

“Se raha mikä syydettiin täysin ennalta-arvattavaan visuaaliseen tykitykseen, olisi ollut omiaan vaikka niiden kolmen lakkautettavan lastenkodin pelastamiseksi.
Tai jos tavoitteena oli tehdä taidetta, olisin suunnannut osan rahoista Turun alasajetun alakulttuurin tukemiseen.” Nimim. Mii

Hyvä Mii, verorahasi ovat edelleen kaupungin hallussa. Musiikkiyhtiöillä ei ilmeisesti ole tapana pelastaa lastenkoteja. Tietääkseni kaupunki ei osallistunut tämän tapahtuman rahoittamiseen vaan sen järjesti täysin ulkopuolinen yritys.

En minäkään ole päättänyt, että oliko se nyt sitten vuosisadan paras päätös ja upein juttu (en ollut katsomassa koko tapahtumaa), mutta miksi valittaisin asiasta? Periaatteen vuoksi. Niinhän ne tekevät. Monen loppuelämän selvästikin pilasi tuo lauantai-illan puolituntinen viihdyke.

“Verorahat” ja “kulttuuripääkaupunki” ovat olleet varmasti viimeisen vuoden käytetyimpiä sanoja kotikaupungissani. Ne on yhdistetty useimmiten negatiivisia mielikuvia herättäviin adjektiiveihin kuten “surullinen” tai “käsittämätön”. Ja kaikessa uutisoinnissa muistetaan aina mainita, että miten tuleva kulttuuripääkaupunki voi tehdä milloin mitäkin.

Ja nyt minäkin valitan.

annamari.merta@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: