Skip to main content

Heipähän hei.
Toimituksen lounaisosastolla ollaan taas niin kieroutunutta, että.
Käydäänpä ruuvaamaan.
***
Viikon surkein uutinen heti kärkeen, ja se tulee Raisiosta.
Tarkoitan tietysti tämän Sig- mies Matti Inkisen löytymistä kuolleena merestä. 
Homma on aika kitkerän makuinen, Sig oli sympaattinen yhtye ja varmaankin pitkälti Inkisen luomus.   Jotenkin tähän nyt tulee vielä ikävää lisähöystettä siitä, mikä tämän katoamisen ja ehkä menehtymisenkin aiheutti.  Alkulähde ymmärtääkseni on  suunnilleen siinä,  kun Seiska-lehti ehti kertomaan taattuun tyyliinsä, että Inkistä epäillään jostain. Juttua en ole lukenut, mutta Seiskaa tietäen sen todenperäisyys ja lähteet voivat olla ihan mitä vaan ja sitten  ne kaikki luetaan täytenä totena.
Ja niinpä tuotakin juttua  tietty luettiin ja tulkittiin hyvin kyseenalaisesti monessa talossa ja taas mentiin: netin keskustelupalstoilla Inkistä varten oli varattu jo viikkoja sitten tervat ja höyhenet moneen kertaan vailla varmaa tietoa mistään.
Hävettävää kansaa tämä on joskus.  Tai olisiko voitu yrittää olla fiksuja ja miettiä hetki asioiden painoarvoa:  ottaako johtotähdeksi roskalehden juttu vai antaako sen olla omassa arvossaan ja antaa toipumisrauha vakavan aivokasvainleikkauksen läpikäyneelle miehelle.
Pistää miettimään, montako uutta Sig- helmeä vanhojen rinnalle nyt jäi tulematta ja sekin on aika itsekäs ajatus. Lähipiirihän sitä taas enemmän on menettänyt.
***
Entä sitten päivän teema kaksi, tämä tällainen sosiaalitätimäinen kielenkäyttö.
Se se saa aortan kiristymään ja tukan lähtemään aika tahdilla.
Hirmusti ei tarvitse esimerkiksi ihmetellä, miksi sellaisesta aika luonnollisesta asiasta kuin kuolemasta on vieraannuttu, kun jo monta vuotta  ennen aletaan olemukselle  keksiä kaikkia peiteilmaisuja.
Tässä päivänä  muutamana seikkailin nimittäin ohimennen Helkaman polkupyörätehtaan sivuilla.  Siellä tietty oli  miesten pyöriä ja naisten ja lasten mankeleita ja sitten yhtenä osiona ikäihmisille laadittu valikoima. 
Lähtöjään se onkin hyvä idea, mutta arvannette, että tuotevalikoima  kulkee nimellä senioripyörät.
Tämä nyt ei ole fillaritehtaan vika mutta  silti.  Jos tässä itse tulee selvittyä vanhainkoti- ikään niin eikö siitäkin voisi puhua melkein oikealla nimellä.  En minä ainakaan joskus 45 vuoden päästä halua tulla kutsutuksi senioriksi tai muuta lällyä vaan voisin olla  ihan reilusti vanha mies tai äijänkäppänä  vaan.
Mutta pitäkää silti ne pyörät tuotannossa, osa näytti aika päteviltä.
***
Sitten tämä kieli muuten on sellainen asia, että pikkuharkinnalla lauseen merkitys muuttuu joskus aika helposti.
Yhtenä aamuna radiossa puhuttiin, yllättäen, näistä eurovaaleista ja tietty är-koo-peen asemasta niissä kisoissa. 
Se nyt vähän otti korvaan, että senkin puolueen homma jutun mukaan on pitää huolta ruotsinkielisten eduista.
Njaa. Voi olla, mutta entä jos sitä ei sanottaisikaan että etuja. Siinä meinaan kyllä nousee niskavillat fennomaaneilta  pystyyn, jos eduista aletaan puhua; ei niitä saa kellekään antaa jos eivät toiset saa kanssa.
Sovitaanko, että jokainen parlamenttiin hakija vastedes lupaisi ihan vaan pitää huoli siitä, että saadaan mikä meitille kuuluu eikä sen enempää eikä etuja ainakaan.
***
Sellainenkin tieto, että Ilmatieteen laitos alkaa varoittaa rankkasateista ja ukkospuuskista.
Mahtavaa.  Monta kertaa onkin käynyt niin, että hyvä ukkonen tai monsuuni menee ohi eikä ole edes kameraa hollilla, kun ilmiö on jo kohdalla.   Eivätpähän nuo nyt viihdyttävyydessä hyvälle syysmyrskylle pärjää mutta aina teeveeviihteen pesevät.
***
Joopajoo. Kesä ja kesän kisat.  Oluenjuonnissakin tiemmä mitellään. Tulevan kesän sen lajin kisoissa otetaan pitkästä aikaa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: