Skip to main content

Perniöön kaivataan lisää latauspisteitä

 

ABC Perniön liikennemyymäläpäällikkö Minna Aitio kertoo, että sähköautojen latauspisteet ovat olleet kesän aikana kovassa käytössä.

– Sähköauto on aivan avuton, jos virta loppuu kesken. Pitkät matkat auton kanssa pitää suunnitella etukäteen, ja juuri Teijolle lähtiessäni stressasin Perniön latauspisteiden vähäisyyttä, kertoo kiskolainen mökkeilijä ja sähköautoilija Irene Viitaniemi. Perniön seudulla on tällä hetkellä kolme julkista sähköautojen latauspaikkaa. Pisteet sijaitsevat Lehmirannan lomakeskuksessa, Teijon Masuunissa ja ABC Perniössä.

– Näen ehdottomasti, että latauspisteemme on valttikortti tällä seudulla. Latauspaikat ovat etenkin nyt kesäaikaan päivittäisessä käytössä, kertoo ABC Perniön liikennemyymäläpäällikkö Minna Aitio.

Teijon masuunin toiminnasta vastaava Juha Bäckmand on Aition kanssa samoilla linjoilla. Hän korostaa kesämatkailijoiden merkitystä, ja sähköautoilijoiden jatkuvasti kasvavaa määrää.

– Meidän latauspisteemme ovat todella aktiivisessa käytössä. Tälläkin hetkellä kun puhun, kahdesta latauspaikasta molemmissa on auto. Kysyntä on kasvanut nopeasti, eikä alueella ole muita julkisia latauspaikkoja. Se tuo tietysti meille uusia asiakkaita.

Viitaniemen kesämökkialueella Kiskossa ei ole yhtäkään sähköautojen julkista latauspistettä. Hän ihmettelee asiaa erityisesti matkailijoiden näkökulmasta.

– Tarve latauspaikoille kasvaa kaiken aikaa. En usko, että olemassa olevat latauspaikat ovat ainakaan tulevaisuudessa ilman käyttöä. Teijolle ja Mathildedaliin tulee matkailijoita ympäri Suomen, eikä Mathildedalissa ole latauspistettä. Samoin Kiskossa on muutoin kattava Neste-asema, mutta latauspistettä siellä ei ole. Ilmeisesti latauspaikkojen asentamisen investoinnit kasvavat liian korkeiksi yrittäjille.

 

Yrittäjien vastuulla

Toistaiseksi huoltoasemia ei ole velvoitettu rakennuttamaan sähköautojen latauspisteitä. Rakennuttamisen hinta määräytyy olemassa olevan sähköjärjestelmän mukaan, ja pahimmillaan kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

– Meille latauspisteet oli keskimääräisesti huomattavasti helpompi asentaa, koska meillä on vanhojen teollisuusrakennusten vuoksi ollut jopa ylikapasiteettia sähköstä, Bäckmand taustoittaa.

Kustannukset ja tilanpuutos ovatkin useimmille yrittäjille syitä, miksei latauspaikkojen asennukseen ole lähdetty.

– Olemme kyllä pohtineet asentamista, ja Mathildedalissa on yleisesti puhuttu siitä, että latauspisteitä pitäisi saada. Toistaiseksi on jokaisen yrittäjän oma asia, ryhtyykö asennuttamaan pisteitä tontille. Me emme ainakaan vielä ole laittamassa, sillä parkkitilaa on muutenkin todella vähän, kertoo Kyläravintola Terhon ravintolapäällikkö Laura Lahtinen.

Huoltoaseman yhteydessä sijaitseva latauspaikka tuntuu monille autoilijoille luontaisimmalta latauskohteelta. Tällä hetkellä Perniön seudulla kuitenkin vain ABC Perniö on asennuttanut pisteen.

– Latauspisteidemme käyttöaste on kasvanut vuodesta 2019 tasaisesti sähköautojen määrän lisääntymisen myötä. Päivittäin pisteille tulee useita lataajia, kertoo Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n ryhmäpäällikkö Maarit Rissanen.

 

Lue koko uutinen 29. heinäkuuta lehdestä!

Jaa artikkeli: