Skip to main content

Heipähän hei.  Toimituksen lounaisnurkka yrittää toipua viikonlopun kirveenviuhutuspuuhista.
Puiden kuivumista vartoillessa asiaan.
***
Viikon kiitokset menevät rovaniemeläissyntyiselle kirjoittajalle, jolla ainakin tähän asti on ollut sana kelpo lailla hallussa.
Tarkoitan tietysti Jari Tervon uutuuskirjaa, mistä riitti kauhistunutta juttua  loppuviikolla.
Harmi jotenkin, että teos nousi otsikoihin muutaman irtokohdan avulla, päähenkilönä pääministerin tapainen tyyppi ja mitä kaikkea.
Radion ykkösaamussa maanantaina kirjaa puitiin kriitikoiden toimesta, ja päätelmä  oli, että välityöhän se tämä. 
Mene, tiedä, kun en ole vielä koko kirjaa nähnyt.  Tuon lausunnon jälkeen teos ei vaan välttämättä monia  halutulla tavalla kiinnosta, vaikka siinä olisi ollut jotain sanottavaakin, kun kaikki helppo päiviteltävä napattiin jo otsikoihin viime viikolla.
Eipä sillä, etteikö kirjasyksyssä olisi muutakin seurattavaa ja  tärkeintä, että jokunen uusi lastenkirjakin.
Mutta se kiitosasia.  On sitä ansionsa tuollakin pikkukohulla.  Meni nimittäin monta päivää niin, ettei Big Brotherista ollut lööpeissä mitään.
***
Sitä taas on tullut pohdittua muutamaankin otteeseen, miksi tämän isoveliohjelman suhteen sietokyky on olematon.
Yksi syy on varmasti  siinä,  että sääliksi käy televisiota:  lupaavaa välinettä on aina vaan hankalampi ottaa  vakavissaan.   Tekniikka on hienompaa kuin koskaan, mutta ainakaan tämän ohjelman suhteen en tiedä miksi: sikäli kun olen pätkiä nähnyt, esimerkiksi äänityksen taso on samaa luokkaa kuin kotimaisessa elokuvassa 30-luvulla ja vollotuksen tai jorinan aiheet selvin päin katsottuna yhtä olemattomia kuin taksijonossa kello neljä aamuyöllä.    
Sisältö tai sen puute suhteessa katsomiskalustoon on vähän sama kuin jos hankkisi puolen miljoonan euron veneen keskelle pohjalaista peltolakeutta.
***
Entä miksi tästä muka ei saisi marmattaa.  
Viime viikot on vaadittu ruokakauppoihin lähiruokaa vähän lähempää, maustamatonta kanaa ja tuoreempaa lihaa ja näin.  On toivottu, että tarjolle ei tulisi valmismarinadissa uivaa broileria ja muuta epäilyttävää.  Tämä kaikki on katsottu terveeksi hyvän tavaran vaatimiseksi ja kuluttajatietoisuudeksi.   
Sillä taas vaan ei tunnu kasvavan  kuin pöyhkeilijän maine, jos toivoo että telkkari tekisi saman perässä eli  jättäisi puhdasoppisimman soopan tuomatta asiakkaille asti.
***
Yksi aihe viime viikolla oli tämä ajokulttuuri moottoritiellä.  Melkoinen ylinopeuskeskittymä on Turun Kupittaalla, missä moottoritie saapuu kaupunkiin ja harva hidastaa vaikka nopeusrajoitus tippuu ensin kahdeksaan- ja sitten kuuteenkymppiin.
Tässä ei lie edes kyse ekologiasta, siis siitä että motarilla kerätyllä vauhdilla haluttaisiin rullata niin pitkälle kuin mahdollista.
No, sikäli kun olen kaksi vuotta liki päivittäin moottoritien elämää seurannut niin silmääni on ottanut muutakin. Neuvona uusia väyliä miettiville voisi antaa vaikka sen, että ne vaihtuvat nopeusrajoitukset tuntuvat vähän turhalta investoinnilta. Moottoritiellähän rajoitus muuttuu esimerkiksi kelin tai edessä olevien tietöiden mukaan, elukoiden ollessa ajoradalla tai muuta.  Hienoa on tekniikka, mutta tehotonta. Vaikkapa tietyön vuoksi 80:aan pudotettu nopeusrajoitus vaikuttaa nopeuksiin todella harvoin. Vasta rankka vesi- tai lumisade saa sitkeimmänkin volvomiehen vähän hölläämään.
Siinä tietysti on itsetutkiskelun paikka siinäkin, että siisteimmin ko. tieosuudella tuntuvat ajavan turistit ja etenkin Viron vieraat.
***
Mutta autoilusta ja viime viikon puheenaihe Esko Kiesistä ei sen enempää, kuin että möläytys mikä möläytys.
Toisaalta onhan siinä autoihin vertaamisessa alustaa oikeallekin kehumiselle.
Vaikkapa  70-luvun Jaguarissa voisi olla hyvinkin sellaisia ominaisuuksia, joita moni pitäisi läheisessä naiseläjässä varsin mukavina: esimerkiksi mielikseen kuunneltava ääni, ajattoman kaunis ulkonäkö ja pehmeä kulku.
Kaikkihan riippuu siitä, miten asioita tarkastelee. 
Toisaalta esimerkiksi takavuosien brittitekniikan toimivuus voi olla kiinni vähintäänkin mystisistä asioista, mutta tästä nyt ei kannattane alkaa sen enemmälle asialle tässä yhteydessä.
***
Mutta se jo olisi hivenen leimaavaa, jos sovittaisiin että seuraava sovinistien syysretki suunnataan Audi-arabiaan.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: