Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen länsipihan viikkojuhannussalko koristellaan tässä seuraavaksi.
***
Sitä on autopeltisepän työllä ja toimittajan hommalla eroa. Edellinen saa leipänsä oikaisuja tekemällä, liikaa oikomaan joutuva lehdentekijä voi joutua käntyttömäksi. Itseä miellyttämätön tieto ei ole virhe ja virheellisyyskin pitää varmentaa: kaikki mokalta näyttävä ei sitä ole. Kuten espresso.

No, kaikki maailman tieto ei ole internetissä eikä somessa, vaikka moni luulee. Yhä edelleen pitää montaa asiaa soittaa tai käydä kirjastossa tai sukeltaa muuten arkistoihin. Yhtä työn alla ollutta juttua varten piti kaivaa esiin vuoden 1975 puhelinluettelo.
Kun varsinainen asia oli selvitetty, piti uteliaan katsoa, millaisesta numerosta lehden väkeä on tuolloin tavoittanut. Numerosta 57305, ja kolmenollajotain-loppuhan on säilynyt matkassa näihin päiviin asti. Tähän asti on kaikki selvää.

Siinä kohtaa kävi epäilyttämään, kun silmään otti viereiseltä palstalta sama puhelinnumero, mutta merkittynä kunnan holhouslautakunnan puheenjohtaja Arvi Nybergille. Onko tässä kupru, saisiko melkein viiden vuosikymmenen takaisen luettelon latojan kiinni virheestä?
Ei välttämättä. Selvisi, että tuolloin lehden konttoriasiat hoidettiin Osuuspankissa, ja pankin konttorin kohdalle on merkitty se sama numero. Pakkaa sekoittaa vielä kerran se, että toisaalta löytyy samaiselle Nybergille kotinumero ja tuolloin tittelinä on tiedotussihteeri. Ja kas, sama numero ja ammattinimike löytyvät sitten alempaa pankinkin sarakkeesta.

Piti käydä läpi paremmin muistavaa lähihistorialähdettä. Mies on oikea, numerot samoin, Nyberg vain oli ehtiväinen ihminen, jolla oli tehtäviä pankissa ja lehdessä, aikalaisten muistikuvien mukaan musiikki- ja urheilupiireissäkin ja tiedotustyö tietysti on sellaista, että tavoitettavissa pitää olla myös kotinumerosta iltasella.

Mutta pisti tämä miettimään aikojen muutosta. Vuonna 1975 on numeroita ollut ehkä isompaankin yritykseen vain yksi tai kaksi, mutta nimiä pitkä lista.

Nykyään on puhelimia enemmän kuin koskaan, numeroita samoin, mutta ei niinkään yritysten työntekijöille. Mitä isompi pulju, sen varmemmin yksi tai kaksi numeroa, joiden kautta pitäisi tavoittaa kaivattu ihminen.
***
Jotkuthan sitä tahtovat kesäretkelle kauemmaskin kuin Vanajaveden taakse.
Vielä vaan kai riittää matkoja Mustamerenkin rantaan eli Turkkiin, missä suosittu kohde on Marmaris.
Ja maan presidentti maris.
***
Hyvää juhannusta.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: