Skip to main content

Kyberhyökkäykset ovat arkipäivää pikkukunnassakin

Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg haluaa pitää huolta, että työntekijöiden digiosaaminen on ajantasalla.

–Huijaukset ovat nykyään ovelia. Enää ei kysellä huonolla suomen kielellä kirjoitetuilla viesteillä pankkitunnuksia, vaan esimerkiksi minun nimelläni on lähetetty ihmisille viestejä, joissa on pyydetty maksamaan jotain olemattomia laskuja.

Näin kommentoi tietoturvallisuuden nykypäivän haasteita Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg.
Nyt kunta osallistuu jo kolmatta kertaa TAISTO-harjoitukseen, jonka tavoitteena on kehittää organisaation osaamista ja kykyä toimia erilaisissa digiympäristön häiriötilanteissa.
Tämän vuoden teemana on inhimillisten erehdysten pohjalta syntyvät häiriötilanteet, joita lähdetään ratkaisemaan työyhteisön voimin.
Tällaisia tilanteita voivat esimerkiksi olla tapaukset, jossa joku työntekijä on epähuomiossa avannut jonkun huijausviestin ja klikannut viestissä olevaa linkkiä.

Tietoturvamurrot eivät ole vain suurten kaupunkien ja yritysten murheita.
Kemiönsaaren kunnalla on omakohtaista kokemusta asiasta.
–Kesällä joku oli päässyt murtautumaan kirjaston tietojärjestelmiin, ja tämän vuoksi kaikki lainausjärjestelmät olivat alhaalla lähes viikon. Silloin piti palata takaisin vanhaan aikaan ja merkitä kirjojen lainaaminen paperille.

Pienessä kunnassa on lähes sata järjestelmää, joten tietoturvaan panostaminen ei ole turhaa. Turvallisuuden takaaminen vaatii osaamista ja aikaa.

Koko juttu 18.11. painetussa ja digilehdessä!

Jaa artikkeli: