Skip to main content

Kinokissa tulee naamalle

Tammitorstaita vain kaikille.
Toimituksen lounaiskulman vakiomiehistö on palannut ruotuun.
***
Aletaanpa kauppakeskuksista ja tällä vakavamman sortin asialla.
Uudenvuoden aattona sattunut ampumavälikohtaus se vasta otattaakin ihmisillä lämpöä.  Ei ole yksi tai kaksi verkkokeskustelua, joissa on ainakin henkisesti nostettu haulikot seinältä ja ollaan valmiit ajamaan varmuuden vuoksi nyt ainakin useimmat ulkomaalaissyntyiset takaisin aluevesirajojen tuolle puolen.
Siitä sitten, mutta ei tuo tietty hirveän yhteisvastuulliselta tunnu. Mitäs pahaa ulkomailla sitten on tehty, jos  sinne voidaan lähettää kaikki epätasapainoiset ja suhteelllisuudentajunsa menettäneet?
Ei, tämä ei tarkoita sitä ettäkö tässä mitenkään yritettäisi ymmärtää tuota ampumista. Tapaus oli  järkyttävä ja siinä kuoli monta ihmistä tavalla, jolla kenenkään ei pitäisi kuolla.  
Ratkaisu tähän vaan ei taida sittenkään löytyä aseet tai ulkomaalaiset kieltämällä.
Jos tätä nyt lukee joku vastaavia veritekoja suunnitteleva, niin ensi alkuun kehotus siitä, että jättäkää mokoma pelleily oitis sikseen. Mikään ei tuollaisella ratkea.   
Jos kehotus ei tehoa, niin kertokaa sitten edes,  mitä itsensä hengiltä ottaminen näissä tapauksissa loppuviimeksi palvelee.  Jos tarkoitus oli näyttää kiusaajille, mistä kana pissii niin ei tuo nyt kovin voittajaksi selviämiseltä näytä, että päätyy itsekin turpeen alle.
Ja onhan se tietysti aika raukkamaistakin.
***
No, syitä näihin kerran vuoteen osuviin väkivallan purskauksiin on haettu sysistä ja sepistä.
Monen lempilapsi on tietokoneella istuminen, joka automaattisesti joidenkin mielestä tarkoittaa jonkinmoista syrjäytymistä.
No ei siinä, tylsältä se minustakin vaikuttaa mutta ei siitä voi suoraan yhtäläisyysmerkkejä vetää mihinkään suuntaan.  
Kevennetääs hiukan, mutta ei erkauduta teemasta.
Katselinpa tuossa nimittäin eräässäkin porukassa elokuvia, ja kas kas, osa teoksista olikin ostetun tai vuokratun sijaan näitä verkosta ladattuja.  Laitontahan tuo, tietysti, mutta ensi kysymys rainan alkaessa ei ollut se, että mistäs tämä raina on hommattu.
No, tarinan opetus? Se, että samaiset hiukan liikaa tietokoneella istuvat tehtailevat kaiken muun hyvän lisäksi suomenkielisiä tekstityksiä verkossa ladattavina oleviin elokuviin.  Eivätkä pöllömmin teekään, sen pahemmin käännös- kuin kielikukkasiakaan ei katsotusta pätkästä omaan silmääni ottanut.  Jos olisin  kieltenopettaja, en ensiksi huolestuisi kuullun ymmärtämisestä saati kyvystä tuottaa tiivistä tekstiä. Molemmat näkyvät olevan hallinnassa.
Tämä oli yksi asian positiivisista puolista.
***
Elokuvateemaa on ollut tässä muutenkin mielessä.
Sellainenkin leffa kuin Avatar on ollut aiheena vähän monella elokuvasivulla ja katsomot ovat kai olleet aika täynnä joka teatterissa.
Homman jujuhan oli siinä, että tämä on kolmiulotteisten elokuvien saralla kai ihan tämänhetkisen osaamisen huippua.   Viimeiset 60 vuotta hommaa on harjoiteltu, ja nyt digitekniikan myötä se kai vain sujuvoituu.
Ennakkoon kohistu leffa piti tietty käydä katsomassa, utelias kun aina on oltava.
Kieltämättä, kieltämättä.    Ei tuo uusi tekniikka huonoa elokuvaa hyväksi muuta,  eikä Avatarista mitenkään järisyttävää elokuvakokemusta saa.  
Metkaa silti, miten aivoja on helppo huijata. Vaikka hyvin tietää, että kuvassa lentelevät hyönteiset ovat valkokankaalla,  kyllä ne vaan näyttävät leijuvan paljon lähempänä.
Sikäli kun ennen leffaa esitettyihin mainospaloihin on luottaminen, jotain jo kertaluokkaa vakuuttavampaa on tulossa, ainakin kolmiulotteinen versio vanhasta tutusta teoksesta Liisa Ihmemaassa. Mainoksen Irvikissa näytti tulevan tosiaan ihan naaman eteen.
Sitten  vaan jäädään odottelemaan, että joku keksii ihan aidosti uuden tarinan, jota uusi tekniikka palvelisi.
***
Mitä tulee siihen, että kolmiulotteisen katsominen vaatii edelleen ne erikoislasit, niin pelko pois.
Eivät ne sen vertaa purista, että niihin turtuisi, ja mahtuivat ainakin omalle nokalleni myös tavan silmälasien kanssa.
Huomiotta tässä jätetään kommentit siitä, että olipa kerrankin alustaa, jolle asettaa vaikka kolmaskin pari rillejä.
***
Ja kuntoiluvinkkiä joulukilojen karistamiseksi onkin sitten joka toinen naistenlehti pullollaan.
Minäpä tiedän, mistä tietää kuka on ottanut neuvosta vaarin.
Jolla on kuntosalilla käydessä  paino pudonnut, sillä on varpaat paketissa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: