Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillislohkon viikkokylvöt lannoitetaan tässä seuraavaksi.
***
Monikko se tekee ihmeitä. ”Ilves kaatui jääkiekkokaukalossa” on täältä katsoen hyvä uutinen.

Toisaalta vastaan tuli vastikään tiedote, jonka mukaan maassa ammuttiin yli kolmesataa ilvestä ja se taas vetää mielen matalaksi. Perusteet mokomalle ontuvat kuin ikämies päivätanssien jälkeen, mutta vahinko ehti jo tapahtua.

Kielenkäyttöä voi toki ihmetellä edelleen. Ilvesten metsästystä perustellaan kannanhoidolla ja luonnossa lähtöjään hyvää tarkoittava sana eli hoito tarkoittaa monesti sitä, että jotain pitää listiä tai kaataa tai muuten kukistaa. Vieraslajitalkoot ja perinnebiotooppien hoidon ymmärrän, mutta jotain viistää yli hilseenkin.

Toisaalta kielipulmista on merkkejä siellä ja täällä. Vaikea on nykyään haastavaa, ja kun yritys tehostaa toimintaansa, se tarkoittaa usein sitä, että työpaikkoja on liipaisimella tai sivukonttori menossa kiinni. Hintojen tarkistus tarkoittaa jonkun kallistumista ja palveluverkon tarkastelu sitä, että kyläkoulun lähtölaskenta on alkanut.

Viimeksi mainitusta voi toki olla apua tähän ilvesasiaan, jos ja kun joku vielä haluaa päästä valokuvaan kuolleen kissapedon kanssa. Noissa kouluissa on tullut vastaan jos ja mitä eläinvainaita; on täytettyä lintua tai oravaa kaapin päällä tai karttakomerossa. Ties vaikka jostain lakkautettavasta koulusta löytyisi rekvisiitaksi ammoin elellyt ilveskin. Harventakoot loput kauriskantaa edelleen.

Sanaleikkijä voisi päättää kappaleen toteamalla, että tämä oli sellainen kauriskannanotto.
***
Sehän ei vielä ole pelättyä ruokakriisiä, että kaupassa on vuoden päästä ehkä vain 18 erilaista paahtoleipälajia nykyisen 20:n sijasta. Eikä kriisiä ole sekään, vaikka paketti maksaisi viisi senttiä nykyistä enemmän. Luvut ovat keksimiäni, mutta ymmärrätte kyllä.

Siinä ei pitäisi olla uutista, että jostain on alettava tinkiäkin; päivittäisestä kilosta filettä tai huvilentelyistä.

Joku esimaku asiasta on tulossa, tosin syy oli yllätys nähtävästi meille kaikille.
Mutta hämmentävää tämä on. Sunnuntaina pitäisi kääntää kelloja tunti eteenpäin. Otsikoista voisi arvata, että niitä on veivattu kevään aikana tulevaisuutta kohti useamman vuoden verran.
***
Lopuksi tekniikan uutisia, joiden ympäristöystävällisyys on kyseenalainen.

Väsymätön M.A. Numminen teki kauan sitten lastenlaulun ”Auto synnyttää”. Siinä henkilö- ja kuorma-auto asuivat yhdessä ja eräänä päivänä perhe kasvoi moottoripyörällä. Jokainen lasten puhelintoivekonsertia 1980-luvulla kuullut muistaa kertosäkeen: Halloo halloo halloo, onko sairaala?

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Joku tiesi kertoa, että nyt sähköautot lisääntyvät.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: