Skip to main content

Ihan väärä sana

Tervepä terve. Toimituksen itälehdon viikko-otukset kirjataan tässä seuraavaksi.
***
Takavuosina italialaisen Fiat-automerkin suomalainen mainoslause oli ”Petojen sukua”. Koiranleuat väänsivät tähän jatkolauseen: ”Susi jo syntyessään”.
Merkkiä näki joskus tien päällä aika paljon, nykyään vähemmän, mutta susihavainnot lisääntyvät näemmä samassa suhteessa.

Selitän.
Tuolla peremmällä lehdessä on hiukan ahavainen kuva Salon ja Perniön väliseltä maantieltä. Kuvassa on useamman silmäparin sudeksi katsoma eläin. Tilanne oli siinä määrin mieleenpainuva, että sen voi kerrata vielä tässäkin.

Työmatkaa ja juttukeikkoja ajellessa on saanut tottua siihen, että tienvarsipelloilla ja -metsikoissä näkyy jos ja mitä eläväistä: näillä main peuroja, kauriita ja hirviä tietysti, kettuja joskus, tähän aikaan vuodesta jäniksiä ja sen seitsemää lintulajia. Surullista kyllä, useimmin nähdyt mäyrät ovat auton alle jääneitä. Onneksi oman pihanperän mäyrää ei uhkaa kuin ylensyönti, jos omenapuu pudottelee tänäkin vuonna koko satonsa maahan.

No, noiden isompien vaihtoehtojen varaan sitä oli asetellut mielensä maanantainakin.
Ennen Yliskylää juoksi tielle vähän matkan päässä eläin, joka ilmestyi ajoradalle komealla loikalla, oli hetkessä sen yli ja paistatteli kohta tien toisella puolella olevalla pellolla omistajan elkein.

Ajatuksenkulku hämmensi: peurako sieltä juoksee, ei, aivan jättimäinen kettuko, no ei. Vasta kolmas ääneen lausuttu ajatus oli, että siinä menee hitto vie susi.

Siinä kohtaa oli kiire hidastaa auto penkalle ja avata ikkunaa ja huomata, että kamera on takakontissa, mistä sitä hakiessa menisi sen verran aikaa, että susi olisi mennyt menojaan. Kännykällä otetut ruudut toimikoot todistusaineistona ennen seuraavaa kertaa, jota ei muuten tule, jos kunnon kamera on valmiiksi käsillä. Ilmiö on sukua mukana olevan sateenvarjon ja poutasään yhteydelle.

Selvää on, että tätä luettaessa maanantain susi on jo vähintään Raisiossa asti, jos suunta piti. Mitä se sieltä luulee löytävänsä, voi vain arvuutella. Toisaalta maakunnan autokauppa vaikuttaisi keskittyneen niille main; ehkä tuo hyvinkin käy joku yö merkitsemässä Fiatin myymälän ennen kuin jatkaa kohti Auranmaata. Matkan aikana voi jokunen kauris tai jänis tuta matkansa pään, mutta sen vuoksi ei yksikään perhe näe ensi talvena nälkää, vaikka tällaistakin joskus on joku vakavalla naamalla puhunut.

Mutta yksi asia on auki. Lähtökohtaisesti susi on hieno ja mielenkiintoinen luontokappale, vaikka matkaisi Mietoisiin. Mutta mistä tulee se sanonta, jonka mukaan nimenomaan jokin epäonnistunut asia tai tekele on sutta ja sekundaa. Joku tämänkin vielä kertoo. Asia kuuluu siihen lajiin, josta ei netti tiedä äkkiseltään mitään, eikä edes toimituksen käsikirjasto.

Paras puoli asiassa on se, että on tehtävä tiedonkeruumatka ja sen aikana voi tehdä lisää hyviä havaintoja.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: