Skip to main content

Heipä hei ja niin edespäin.
Toimituksen lounaissiiven lahjavalvojaiset tässä vielä talven ratoksi.
***
Jotenkin aika ristiriitaista tämä.  Toisaalta pitäisi olla maassa rauhaa, ihmisillä hyvää tahtoa ja näin, ja sitten toisaalta saa uutisista lukea, miten nuoriso pätkii toisiaan turpaan ihan tosimielellä.  
No, kyllä tämän asian ympärillä vääntävät nyt  ymmärtäjät ja sitten hurjien rangaistuksen vaatijat.
Minusta vaan tuntuu, että ei tätä kehitystä uhalla tai rankaisemalla saada kääntymään, vaan ennemminkin puuttuu oivallusta.
Nimittäin. Jossain julkaistiin juuri tekstari, jonka yläasteikäinen hakkaaja oli uhrilleen lähettänyt.  
Sisältö oli kirosanoilla höystettyä höyryämistä, kuten olettaa saattoikin.
Asioista perillä oleva keskustelukumppanini tulkitsi sitten viestin selkokielelle. Hänen mukaansa kyse on siitä, että väkivallan tässä tapauksessa on laukaissut pelkkä kohteen olemassaolo, ilman että turpaan saadakseen olisi tarvinnut tehdä muuta kuin olla vähän nätimpi tai varakkaampi kuin toinen.  
No se oivallus, mikä pitäisi saada aikaan.  Se ei välttämättä ole sukua sen kummemmalle kuin laiskuudelle.
Siitähän nimittäin on kyse, että pitäisi keskenkasvuistenkin oivaltaa, jotta  noilla perusteilla nujakointi  on ihan loputtoman turhaa vaivannäköä.  Vaikka sitä piiskaisi koko koulunsa verille, aina on jossain joku joka on vähän rikkaampi, vähän hauskempi, parempi suustaan tai ylipäätään enemmän jotain.   Ainoa, missä voi olla paras, on omana itsenään oleminen eikä siitäkään kannata paineita ottaa vaikkei olisi kuin pm-tasoa.  Jos ei moneen muuhun  hommaan riitä viitsimistä, niin miten sitten tähän, joka on taatusti loputon suo tarvottavaksi.
Vinoilun ja tylsyyden sietokyvyn nyt pitäisi kuulua kansalaistaitoihin joka tapauksessa.
***
Mutta mitenkäs toisaalta sitä itsenään olemista voi toteuttaa, kun turpaan tulee silläkin pelin.   Hesari oli kysynyt yhden yläkoulun oppilailta, millä keinoin teini –ikäinen päätyy epäsuosioon.
Lista on pelottavampaa luettavaa kuin mikään koko vuoden aikana. Vastausten mukaan pitää pukeutua tasan oikealla tavalla, kuunnella  ihan oikeaa musiikkia, ei saa harrastaa mitään omaperäistä tai ylipäätään olla liikaa mitään mieltä.  Mustalla listalla olivat esimerkiksi tietynmerkkiset vaatteet, liian vanha musiikki ja näin.
Että se siitä väitteestä, jonka mukaan tämä aika jotain yksilönvapautta suosisi. Tsähh. Tasapaksulta kuulostaa.
Mitä tulee vaatteisiin ihmisarvon mittarina, jossain kohtaa tulee hakematta mieleen sellainen muualta tuttu juttu kuin koulupuku.
Sikäli kun olen täällä maalla kouluissa käynyt, tilanne näyttäisi kuitenkin olevan vähän parempi. Olisiko hurskastelua toivoa, että näin myös on?
***
Sekin väite tietysti joutaa romukoppaan, että nuorten elämä olisi valtavasti muka laajentunut kun saatavilla olevan informaation määrä on valtava ja yhteydenpito tästä Afrikkaan napinpainalluksen takana.
Eipä tuo edelleenkään juuri omaa asuinlähiötä ja oppilaitosta isommalta näytä.  Koko maailma murenee,  jos omaan  kouluun sattuu yksi väärännäköinen kaveri.
***
Ruoka-asioista ei passaa joulun alla puhua paljoa, joulupöytä on lastattu perinteellä kuitenkin.
Aina noita einesfirmoja morkataan, mutta mene, tiedä. Moniko perinneruoka kuten vaikka nämä laatikot olisivat kerrassaan jääneet unhoon, jos ei niitä olisi myös ollut saatavilla valmiina.
Mene, tiedä vaikka moni valmislootan syöjä saisi juuri niistä inspiraation kokeilla tekemistä itsekin.
Valmisruokien maistuvuuslistalla laatikko-osasto on sitä paitsi ihan kärkipäässä heti hernesopan jälkeen.
Omat pikku kätöset taitavat tänä vuonna kasata yhden bataattilaatikon.
***
Lopuksi urheilua ja ulkomaat.
Formulakuski Heikki Kovalainenkin tietää nyt sitten paikkansa.
Tietysti tehtävä oli haastavampi kuin Joosefilla pari tuhatta vuotta sitten.
On noita tallivaihtoehtoja paljon enemmän.
***
Skotit ovat säästäväistä kansaa kuulemma, ja pääsevät muuten vähemmillä sanoillakin.
Siellähän joulupukilta riittää, kun kysyy että onkos täällä kilttejä.
***

Hyvää joulua kaikille.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: