Skip to main content

Helmer Salmo

28.4.200928 toukokuun, 2020Uncategorised

Helmer Fritior Salmo, ent. Salonen (11.5.1903 – 14.9.1973)Helmer Fritiof Salmo (vuoteen 1930 Salonen) syntyi Perniön Paarskylässä ja alkeiskoulun hän kävi Perniön asemaseudulla. Lahjakkaalle pojalle tarjoutui myöhemmin mahdollisuus päästä oppikouluun Helsinkiin, missä hän suoritti ylioppilastutkinnon Helsingin normaalilyseossa 1924. Maisterinarvon hän suoritti 1928 Helsingissä ja filosofian tohtoriksi hän väitteli itsensä kymmenen vuotta myöhemmin 1938.

Lukuisten muiden, esim. arkeologiaan ja esihistoriallisten asioiden tutkijan ansioiden lisäksi hän oli vankka kotiseutunsa Perniön tutkija. Täällä hänet tunnetaan Perniön esihistoriantutkijana, josta hän kirjoitti 1930 julkaistuun Perniön pitäjä- teoksen esihistoriaa käsittelevät luvut. Samaten 1980 luvulla julkaistun Perniön historia teoksen esihistoria osio on Salmon käsialaa. Hän sai oman osansa valmiiksi jo 1968.

Hän on myös avustanut museota laatimalla eräiden kiviesineiden luettelotiedot antaen näin hyödyllisen esikuvan asianmukaisesta luetteloinnista jo paljon ennen systemaattisen esineiden luettelointityön alkua maakunnan paikallismuseoissa. Salmon henkilökohtaisten ansioiden vuoksi museossa on paikallismuseoksi poikkeuksellisen laaja kiviesineluettelo.

Salmo oli myös mukana ”Pernjä flika ja poja” pitäjäseuran toiminnassa, joka toimi Helsin-gissä. Hän kuoli Helsingissä, mutta hänet haudattiin Perniöön.

Takaisin henkilökuviin

Jaa artikkeli: