Skip to main content

Alle puoli kilometriä penkkaa, kottikärryllinen roskaa

Leena Muurin keräämistä roskista saa käsityksen siitä, mitä kaikkea Ylönkylän kohdalla autoissa syödään ja juodaan. –Tässä näkyy koko elämänkirjo, letkauttaa Leena Muuri ja tonkii peltilevyn päällä olevaa kasaa pihallaan.

Heitto voi olla huumoria, mutta siinä on pikimusta reuna. Kasa on tienpientareelta kerättyä roskaa, jonka Muuri on siivonnut muutaman sadan metrin matkalta Ylönkylän ja Särkisalontien risteyksen tuntumasta.
Jätteet mahtuisivat hiukan survomalla isoon kottikärryyn.

Porukassa hämmästellään, miten ajatus liikkuu sellaisessa päässä, jolle on ihan ok heittää ruokarasia tai kahvimuki ulos auton ikkunasta.
–Autossa voi kyllä olla roskapussi. Olemme suomalaiset muka niin luonnonystäviä ja luonnonläheisiä ja kuitenkin toimitaan näin, Muuri miettii.

Kasasta löytyy muun muassa juomatölkkejä ja kahvimukeja, ruokarasioita ja jätskipapereita, tupakantumppeja ja lääkefolioita, pulloja, kalaverkkoa, autoista tippuneita osia, kännykkäkin.  Haitta ei ole vain esteettinen; roskaan takertuminen tai syöminen voi käydä jollekin eläimelle kohtaloksi.  Oma lukunsa ovat kylttien jäänteet kuten vanerinen hääopaste.  Järjestelyinto ei ulotu kylttien keräämiseen asti.  

Leena Muuri haastaa nyt muut mukaan pitämään ympäristöä siistinä; joko siivoamaan tai helpomman kautta – olemaan roskaamatta.

Koko juttu 20.5.lehdessä. 

Jaa artikkeli: