Skip to main content

Heipähän hei.
Toimituksen lounaissiiven vapaa-ajanasunnan katsaus tässä nyt.
***
Jonkinmoisella mielenkiinnolla on tullut seurattua keskustelua ”uuden ajan rintamamiestalojen” ympärillä.  

Länsi-Uusimaa kertoi hiljakkoin, että kiinnostusta Billnäsiin rakennettavia taloja kohtaan on ollut kosolti.  

Ideana on rakentaa tämän päivän tyyppitaloja, joiden nimi on 3k. Nimi tulee siitä, että talojen pitää oleman kauniita, kestäviä ja kohtuuhintaisia.   Esimerkiksi ulkokuoren rakenteet toteutetaan ilman muoveja, materiaalit ovat uusiutuvia ja sähkölaitteita on mahdollisimman vähän.  Viimeksi mainittu asia tietää sitäkin, että taloissa on käytössä sellainen ikiaikainen keksintö kuin painovoimainen ilmanvaihto, ja tämä on saanut jotkut kähisemään mielipidepalstoilla.   Sähkön avittamana pitää kuulemma ilman kiertää. 

Virallinen peruste pistää vastaan on ollut, että nykyiset vedenkäyttötottumukset ovat jotain muuta kuin alkuperäisissä rintamamiestaloissa, joissa kerran viikossa lämminnyt sauna oli kellarissa tai jopa eri rakennuksessa eikä sisällä ollut täten koskaan kovin kosteaa.

On se niinkin, mutta jännää tämä.  Toisilla on kunniakas ajatus jonka mukaan talokin voisi olla sähkötön ja ekologinen. Toiset pistävät heti vastaan, että kyllä on saatava lutrata vedellä mieltä vailla vastakin.

No, eihän se nykyaikaa ole että pesulle kerran viikossa. Mutta noin muuten. Käännetäänkö asia vielä nurinpäin.  Mikä minuuttimäärä suihkussa käymistä per viikko on sellainen, jonka kestäisi talo missä ei ole muoveja eikä liioin koneita, ja miten talo muuten olisi pykättävä. Että jos  sen mukaan asuminen.

Ei voi mitään, mutta ympäristöystävälliseen asumiseen kuuluisi sekin että pyritään pitämään taloon menevät hanat aika kiinni. Niin vesi- kuin virtajohdotkin, olivat teknouskovaiset siitä kuinka harmissaan hyvänsä.
***
Mitä tulee sauna-asiaan muuten, niin joskus on näkynyt sellaistakin sovellusta, missä saunaosasto on hiukan erillään muusta talosta, välissä vain kivetys ja katos ehkä. 

Idea on kiva, vaan arvaanpa että joku vielä osoittaa mokoman olevan talousmielessä aivan tolkuton vaihtoehto.
***
Ympäristöystävällistä on sekin, että taloa tehtäessä ei riivitä koko tonttia ensin sileäksi puustosta. Pahimmillaanhan uutta taloa rakennettaessa unohdetaan tyystin mihin talo on tullut tehtyä: mäntykankaalle nousseelle torpalle halutaan väen vängällä pihanurmikko ja kalliorantaan ajetaan rekkakaupalla hiekkaa että saataisiin Yyteri keskelle kuusikkoa. Loma-asuntomessuja esitellyttä lehteä selaillessa ei voi olla varma siitä mihin milloinkin on pyritty. 

Antaa katsoa, miten vähillä vaurioilla nuo kolmen koon talot saadaan Billnäsin notkoihin soviteltua.
Esi-isät on yleensä osattu istuttaa maisemaan aika hyvin.
***
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: