Skip to main content

Yhteiskoulussa popsitaan paikallista porkkanaa

Juho Vainion (vas.), Kalle Isotuvan ja Janne Salmisen toimittamista raaka-aineista kahdeksasluokkalaiset pääsevät Hanna Mäki-Petäyksen johdolla kokkaamaan lammaskebakoita ja yrttikvinoaa.

Viime tiistai ei ollut aivan tavallisin arkiaamu yhteiskoulun opetuskeittiössä, kun kolme paikallista maataloustuottajaa kantoi kotitalousluokkaan laatikoittain kotimaisia raaka-aineita oppilaiden iloksi.
Perniön ja Särkisalon tuottajat lahjoittivat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Kokkaa kotimaista –kampanjan innoittamina yhteiskoululle kampanjan reseptien mukaiset raaka-aineet.

Tuotteet olivat mahdollisimman lähellä tuotettuja, sillä jopa reseptivihosta löytyvä kvinoa oli haalittu lietolaiselta luomutilalta.

Kotitalousopettajana ja kansalaisopiston ruuanlaittokurssien vetäjänä toimiva helsinkiläinen Hanna Mäki-Petäys otti tuotteet ilolla vastaan.

– Vaikka kampanjan reseptit on suunnattu kahdeksasluokkalaisille, joiden valinnaisiin kotitalouskursseihin kuuluu kotimainen ja eurooppalainen ruokakulttuuri, niin ylijäävät ruuat pääsevät varmasti lautaselle myös muilla luokilla olevien oppilaiden kanssa. Meillä kun ei tule laisinkaan hävikkiä täällä kotitaloustunneilla huolellisen etukäteissuunnittelun ansiosta, hän iloitsee.

Myös opetussuunnitelmassa on kirjattuna kotitalousopetukseen kuuluvaksi vastuullinen ja eettinen ruuanlaitto.

– Ruokamme on vaivalla kasvatettu ja viljelty. Emme halua heittää toisten työtä hukkaan, Mäki-Petäys täydentää.

– Maatalous kokonaisuudessaan aina kotieläintiloilta viljan viljelijälle on ketju. Vielä kun meillä Suomessa on olemassa koko ketju aina siasta ja naudasta juurikkaaseen, niin pidetään siitä huolta, täydentää Skotlannin Maatalous Oy:n Juho Vainio.

Lue koko juttu tämän viikon lehdestä!

Jaa artikkeli: