Skip to main content

Tiedättekö muuten, mitä blondi sanoi, kun istui Pinokkion nenän päällä? – Valehtele lisää.
Oletteko kuulleet, mitä eroa on Koffilla ja Lapin kullalla? – Koff ei soittele perään.
Näin vitsailee lappeenrantalaisten teekkareiden vappulehti Hässi ensimmäisellä aukeamallaan ja väittää johtavansa muita wappulehtiä huonoissa vitseissä jo ensimmäisen sivun jälkeen kuusi nolla.
Vappulehdistä tunnetuin on tietysti teekareiden Äpy, joka ilmestyi ensimmäisen kerran jo jouluna vuonna 1948. Lehden tarkoitusperät olivat ylväät. Rahat menivät teekkarikylän rakentamiseen. No, ehkä osa menikin. Tulipa vuosien varrella itsekin vähän kartutettua tätä kassaa, lähinnä myyntipuolella.
Otaniemen teekkareiden vanhan Äpyn ja uudemman tekeleen Julkun toimitusporukat ovat aina vähän lymyilleet salanimien ja -seurojen takana. Jos olisi tullut toimitusta koskevia vastuukysymyksiä, mitenkähän olisi menetelty. Ketä Julkisen Sanan Neuvosto olisi nuhdellut. Tänään nämä vastuut kyllä jo täyttävät lakien ja asetusten vaatimukset.
Äpy harrasti alusta asti korkealentoista kielellistä kikkailua eikä niinkään alatyylistä heittelyä kuten vaikkapa tämänvuotinen Hässi. Erityistä painoa Äpy pani ruotsin kieleen. Käännettiin tyyliin täältä pesee – härifrån tvättas. Mutta sovinistisuudesta Äpyäkin voi syyttää. Naisilla ei paljoa ollut asiaa toimituksen huuruiseen luolaan.
Opiskeluvuosinani Äpy oli kova sana. Se ei ollut vain lehti. Äpy ilmestyi mitä kummallisimmissa muodoissa. Tuote meni kuin kuumille kiville. Parhaat myyntipaikat olivat asemilla. Niin maitse kuin ilmoitse matkustavat ostivat norkoilematta erikoisen tuliaisen kotiinsa.
Uutta Äpyä pidettiin salassa aivan viime metreille saakka. Yllätys oli aina taattu. Muistan hyvin suuren hämmennyksen vuonna 1967. Äpypaketin sisältä löytyi valkoista vaahtoa ruiskuttava aerosolipurnukka. Ihmiset pelästyivät, kun sitä suihkutti päälle. Aine ei kuitenkaan sotkenut, vaan karisi itsestään pois.
Vuosien varrella Äpy-paketista on saanut levyn, levysoittimin, pelikortit, allakan, vaatteita, kasseja, peitteitä ja vaikka mitä. Ja määrättömästi toinen toistaan hullumpia juttuja. Onpa aiheen tiimoilta julkaistu pari laajaa pitkäaikaisen päätoimittajan Laulikki Äpyn toimittamaa kirjaakin.
Lähes jokaisella yliopistopaikkakunnalla ilmestyy jonkinlainen vappujulkaisu. Äpyn, Julkun ja Hässin kategoriaan kuuluvat ainakin tamperelaisten Tamppi ja oululaisten Ööpinen.
Miten käy vappulehtien uudessa yliopistomaailmassa? Sopiiko hulvaton meno Aalto-yliopiston imagoon? Onko vaara, että koko opiskeluaika menee opiskellessa? Miten sen elämän opiskelun käy?

pajen

Jaa artikkeli: