Perniön asemalla on alkuviikosta harmiteltu tuttua näkyä; joki tulvii yli uomansa, vesi tulee melkein maantielle ja kevytväylän alikulku on veden takia suljettu.
Perusvika on, että jokiuoma ei vedä. Ongelma tunnistetaan myös Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa, mutta siihen ei ole tulossa pikaista ratkaisua; perkausyhtiö on olemassa ja suunnitelmat tehty, mutta joesta löytyneet vuollejokisimpukat pistävät hankkeen toistaiseksi jäihin.
–Se on täysin rauhoitettu laji, joten nyt mietitään vaihtoehtoja, kertoo suunnitteluinsinööri Ari Sallmén.
Ongelmana on, että joki on vuosien saatossa umpeutunut. Matkalle on kasautunut maa-aineksia ja uoma on myös paikoin ruovikoitunut. Lisäkiusaa tekee se, että joenpohjan korkeus kirkonkylän kohdalla on varsin lähellä merenpohjan korkeutta.
Sallménin mukaan vaihtoehdoista yksi, joskin verkkainen, on hakea rauhoituspäätökseen poikkeusta, joka sallisi perkaamisen. Porissa on kokeiltu perkaamisen apuna myös uudenlaisia siiviläkauhoja, joilla uhanalaiset simpukat saataisiin ennen töiden aloittamista siirrettyä toisaalle.
Kolmas ja Sallménin mielestä epätodennäköisin vaihtoehto on kaivaa tulvavedelle tilaa.
–Siinä menisi niin paljon peltoalaa, että tähän vaihtoehtoon en usko.
Vettä on parhaillaan eteläisen Salon vesistöissä paljon. Ympäristöhallinnon ennusteen mukaan Kiskon Kirkkojärvessä vesi nousee yli varoitusrajan, mikä tarkoittaa myös veden nousua pelloille.
Iso-Kisko ylittää säännöstelyrajan ja Saarenjärvessä veden ennustetaan nousevan 11 sentin päähän ennätyksestä. Tilastojen mukaan vesi käy tällä tasolla kerran viidessä vuodessa.