Vesiosuuskunnat vastaavat isolta osin haja-asutusalueiden vesihuollosta. Ykköstavoite on ollut järjestää vettä juotavaksi, mutta osuuskuntien runkolinjoilla maaseudulla palokunnat soisivat olevan myös palokunnan käyttöön sopivia paloposteja.
Tätä mieltä on Perniön VPK:n päällikkö Hannes Aaltonen.
– Siinä menee aina oma aikansa, jos joudutaan ajamaan kauempaa takaisin paloasemalle säiliön täyttöön, Aaltonen muistuttaa.
Luonnonvesistöjä palokunta voi käyttää tankkaamiseen, mutta tietyin ehdoin; veden on oltava sulaa, rannalle pitää mahtua isolla autolla, talviaikaan paikka ei saa olla liukas, eikä nostomatka autolle saa olla kovin korkea.
– Lähinnä ne ovat satamat, joissa voidaan ottaa vettä merestä, Aaltonen toteaa.
Perniössä vesipostitilanne on kohtuullisesti hoidossa. Muun muassa Tuohitun vesiosuuskunta on investoinut vastikään uuteen vesipostiin. Toinen on tulossa Aaljoen suunnalle. Vesiosuuskunnalle kyseessä on noin 2000 euron hankinta.
– Mikäänhän ei osuuskuntia tällaiseen velvoita. Kyse on vaan siitä, että turvallisuutta vähän parannetaan, Aaltonen toteaa.
Mutaisten-Kirjakkalan vesiosuuskunnalla on kaksi vesipostia.
– Toinen on Kirjakkalantien ja Merikulmantien risteyksessä, toinen ylhäällä ruukkikylässä, kertoo osuuskunnan puheenjohtaja Jarkko Salmivaara.
Ylikulman vesiosuuskunnalla on puolestaan yksi paloposti.
– Se on vähän hankalassa paikassa vanhan urheilukentän laidalla, toteaa puheenjohtaja Marko Kanerva.
Kun viemärilinjaa kaivetaan, suunnitelmissa on asentaa samalla uusi paloposti keskelle kylää.
Kaupungin vesijohtolinjoilla vesiposteja on Perniön kirkonkylässä ja Matildassa muutama.