Skip to main content

Vasemmistoliiton Li Andersson oli eurovaalien ääniharava myös eteläisessä Salossa

Vasemmistoliiton Li Andersson haali Perniössä, Kiskossa ja Särkisalossa eurovaaliehdokkaista eniten ääniä.

Hän keräsi myös koko maan tasolla historiallisen paljon kannatusta. Anderssonin 247 604:n äänen potti päihitti edellistä eurovaaliennätystä hallinneen Paavo Väyrysen 157 668:n äänen määrän selkeästi.

Äänestysaktiivisuus laski koko Suomen tasolla 0,3 prosenttiyksikköä. Näissä vaaleissa äänesti vain 42,4 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista.

Perniössä äänestysprosentti oli 37,6, kun taas Kiskossa 37,1. Särkisalossa äänestettiin alueesta aktiivisimmin, kun äänestysprosentti oli jopa 50,4.

Kokoomus oli äänimäärältään eteläisen Salon suurin puolue. Kiskossa puolue sai 22,8 prosenttia äänistä, kun taas Perniössä 26,2 prosenttia. Särkisalossa kokoomus voitti muut puolueet 36 prosentin äänisaaliillaan. Koko Suomen mittakaavassa Kokoomus sai 24,8 prosentin kannatuksen ja oli suurin myös siitä näkökulmasta katsottuna.

Eteläisessä Salossa äänestysalueiden kolme eniten ääniä saanutta sai kannatusta koko Suomessa. Perniössä ja Kiskossa järjestys on identtinen: ensimmäisenä Li Andersson, toisena SDP:n Eero Heinäluoma ja kolmantena Keskustan Elsi Katainen. Ääniä haalinut Andersson sai Perniössä 184 ääntä ja Kiskossa 59.

Särkisalon kolmen kärki eroaa muusta alueesta hieman. Siellä ensimmäiseksi tullut Li Andersson keräsi 35 ääntä, toiseksi tuli Heinäluoma kuten Perniössä ja Kiskossakin, mutta kolmanneksi ylsi Särkisalon äänestysalueella Kokoomuksen Henna Virkkunen.

Koko Suomessa kolme eniten ääniä saanutta ovat järjestyksessä Li Andersson, Eero Heinäluoma ja Mika Aaltola. Aaltola oli Särkisalossa neljäs, Perniössä viides ja Kiskossa kuudes.

Eteläisen Salon tulos eroaa koko maan tuloksista suurimmissa puolueissa. Kun koko maassa Vasemmistoliitto oli toisiksi suurin puolue, Perniössä ja Särkisalossa se oli SDP ja Kiskossa Keskusta. SDP on Suomen laajuisissa tuloksissa ja Kiskon tuloksissa kolmas. Perniössä kolmannelle sijalle ylsi Keskusta ja Särkisalossa Vasemmistoliitto.

Jaa artikkeli: