Skip to main content

Varalta lainaan

Tervepä terve. Toimituksen itäkirjaston viikkovaraukset tehdään tässä seuraavaksi.
***
Paitsi, että edellinen on samanmoista kuin mitä jäillä nyt harrastetaan. Kiekkokentillä narrataan maalivahteja ja merenselillä ahvenia.
Varauksia en siis tee oikein koskaan, mutta yhtä kaikki kirjastossa tulee rampattua tämän tästä.

Hallitus saattaa suhtautua kirja- ja kirjastoalaankin lyhytnäköisesti, mutta vielä toistaiseksi tilanne on se, että uutuutta tai melkein uutuutta riittää luettavaksi varaamattakin, vaikka miten hakisi pari repullista viikossa.

Kokemus on osoittanut, että dekkariuutuudet löytää parhaimmin pienistä kirjastoista, muun kaunokirjallisuuden täkyt isommista. Pilkkijöillä on omansa.

Maakunnallinen kirjastoyhteistyö on palkintonsa ansainnut, ainakin tällaisen pitkin maakuntaa kulkevan ihmisen vinkkelistä; on autuasta, jos jää luppoaikaa ties millä vieraalla kirkonkylällä. Sen kun piipahtaa toviksi kirjastoon ja lainaa illaksi luettavaa ja palauttaa sitten aikanaan jonnekin.

Ajatus on joskus kehkeytynyt jopa siihen suuntaan, että kukapa estää kokeilemasta kirjastoturismia. Siinä olisi sarkaa, kun kiertäisi oman alueen yli 50 kirjastoa ja sen perään vaikka pääkaupunkiseudun yli 70.

Jos jostain on nahkeasti tarjontaa suoraan hyllyssä, tuoreista elämäkerroista. Musiikki-ihminen odottaa saavansa iskeä käpälänsä Olli Ahvenlahden kehuttuun elämäkertaan ja toisaalta on myönnettävä, että pankkimies Wahlroosinkin muistelmat vähän kutkuttavat. Kaverista voi olla mitä mieltä haluaa, mutta kirja avannee räppänää isomman ikkunan lähihistoriaan, mitä on aina paikallaan kerrata.

Viime viikko toi suru-uutisen: muusikko Pedro Hietanen on menehtynyt. Monta muistojuttua on jo kirjoitettu ja radiokin reagoi. Mielessä kävi toki sekin, että kunnollinen elämäkerta tekisi oikeutta pitkälle ja vähintään monikaistaiselle uralle. Ankaran toimittamisen jälkeenkin kirja jäisi väistämättä paksuksi. Siinä yhdistyisi jo monta loistoasiaa: musiikki ja siihen liittyvä nippelitieto, lähimenneisyys ja tämän kaiken saa selville ihanasti lukemalla. Ideaan saa vapaasti tarttua.

Muutenhan lukutaito tai sen puute on puhuttanut ja huolettanut tälläkin viikolla. Toisaalta kohta alkaa olla liian helppoa esittää nuorista huolestunutta. Ne koululaiset, joilta jäi yhdeksän vuoden aikana lukutaito saamatta kuntoon, alkavat olla kohta nuoria aikuisia ja sitten vanhoja aikuisia.

Sitä paitsi mitä se tässä auttaa huolestua: luettavassa tekstissä kannettu murhe ei lukemattomia tavoita, vaikka heitä olisi lukuisia.

Noin muuten kansainvälisyys näkyy ja ehkä neuvoa kannattaa kysyä etelämpää.
Italiassa sijaitsevassa Pisan tornissa on vähän samaa vikaa kuin Pisa-tuloksissa. Vielä vähän enemmän vinoja mittaustuloksia ja koko hoito romahtaa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: