Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillisbuffetin viikkoalkupalat syödään tässä seuraavaksi.
***
Kulttuurihan ei ole vain sitä, mistä kulttuurisivuilta luetaan. Viime aikoina sana tuntuu tulleen vastaan harvinaisen usein uutissivuiltakin. Valtakunnan ykkösaiheiksi on revitty niin liikennekulttuuria kuin monikulttuurisuuttakin. Siinä sivussa kiinnostavia ovat ruokakulttuuri ja jonkinmoinen arkikulttuuri, etenkin menneiden aikojen.

Tässä on ollut pienenä sivuharrastuksena lukea aikuistenkirjojen lomassa myös nuortenkirjoja. Joskus nostalgiamielessä, välipalana tai vaan uteliaisuudesta sitä kohtaan, millaista kirjallisuutta taimille tarjotaan.
Hiukan yli 30 vuoden takaista Hadrianus Molen päiväkirjaa lukiessa tuli mieleen, että johan näitä takavuosien nuorten hittikirjoja voisi kohta käyttää historianopetuksessa. Hadrianuskin selostaa elämäänsä ja tulee samalla ohimennen valottaneeksi melkoisen paljon siitä, miten arkea on Thatcherin ajan Englannissa eletty.

Jos tämä olisi markan intenet-aforismi, pitäisi puolestaan näinä maahanmuuttokeskustelun aikoina kirjoittaa siitä, mitä Muumien Mörkö opettaa. Oman laakson rantaan tuleva tyyppi pelottaa väkeä kirjasarjan alussa, mutta jo 17 vuotta myöhemmin julkaistussa teoksessa välit kantaväestöön ovat lämpiämään päin.

Noin muuten maahanmuuttokeskustelu on opettanut jotain sanojen monimerkityksellisyydestä. Vellova keskustelu alkaa saa välillä vatsan vellomaan. Vastaanottamisen ja –pistämisen välillä on isompi kuin muutaman kirjaimen ero.
***
Posti tiedotti aloittavansa Suomenlinnan pakettien kuljettamisen kauko-ohjattavalla pienoishelikopterilla.
Mikäpä siinä. Varmasti on niin, että syrjäisemmillä seuduilla pitää keksiä uusia ratkaisuja palvelujen järjestämiseksi.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: