Skip to main content

Vähän tuttu tönö

Tervepä terve. Toimituksen itätuvan viikkolakaisut tehdään tässä seuraavaksi.
***
Metkaa ja tuttua on kesäaikaan se, että moni mökin omistaja on mökillään enemmän kotonaan kuin kotonaan. Riittävän monta kertaa muuttaneet taas tapaavat vitsailla siitäkin, että eivät ole kotoisin mistään ja kuka tietää: muuttuuko riittävän monta hotelliyötä vuodessa rutiiniksi niin, että kotiinpaluu tuntuu tulolta outoon paikkaan.

Täällä toimituksen itäsiivessähän ollaan taloista kiinnostuneita, pohjapiirroksista myös. Erityisen pimeäksi puoleksi lasketaan joissain piireissä se, että mitä 70-lukulaisempaa, sitä parempi. Täydet pisteet saa, jos kohdalle osuu aikansa luksusta. Tehän tiedätte: siipiosia, käytäviä, palvelijanhuone, kunhan ei avokeittiötä eikä maalarinvalkoista.

Malliesimerkki löytyy Salosta, ammoisen Salora-johdon rakennuttama, Kotkanpesäksikin kutsuttu asuintalo, joka kokonsa, konstiensa ja materiaaliensa puolesta on kai aika lailla oman aikansa huippua.

Erityisen vivahteen asiaan tekee, jos talolla sattuu olemaan kytkös kulloisenkin paikkakunnan teollisuus- tai muuhun lähihistoriaan kuten juuri Kotkanpesällä.

Viime viikko vei keikalle Särkisaloon ja siellä Villa Signelliin, joka kuuluu sekin historiasarjaan, onhan talo toiminut kaivosyhtiön vieraiden majoituskäytössä.

Tästä tietysti tulee mieleen, että varsin vähän koluttu sivujuoni rakentamisen historiassa ovat vierasmajat tai -talot. Äkkiseltään muistia koluten tulee mieleen tältäkin seudulta joku muukin tähän sarjaan kuuluva rakennus. Joskus oli aika, kun katsottiin tarpeelliseksi rakentaa jokunen sata neliötä yhtiön vieraita varten. Monesti tiilestä, vaikka yöpuusta oli kyse. Kaupungeissa hotellit ovat palvelleet tätä tarvetta, vaan eipä sillä: valtiollahan on Helsingissä toki myös kiehtova vierastalo, monen karuksi moittima.

Aihe on samoin kiinnostava kuin virkatalot, joita on ollut muunkinlaisia kuin pappilat. Niiden kulttuurihistoriallinen arvo on monesti selvä, mutta entä muut: metsänvartijan talot, kunnanlääkärin talot, mitä näitä on. Joskus oli sellainenkin aika, kun osa kyläkoulun opettajan arkea oli asunto koulun yläkerrassa. Jokohan ne on kaikki saneerattu piloille.

Lopuksi voi vain miettiä, onko riittävän monta tiettyyn yhtiöön työmatkaa tehnyt ollutkaan vieras talossa.
***
Tästä ei saisi vitsailla, mutta vähän nousi suupieli viistoon, kun postiin tipahtanut tiedote kertoi metallivaarasta pakastepinaatissa.

Se siitä sitten. Vuosikymmeniä tätä ennen on kehuttu, että pinaatista sitä rautaa saa.
***
Valtakunnan uutisotsikoista yksi kertoo lahtelaisessa pysäköintihallissa räjähtäneestä sähköautosta.
Niillä on sellainen vaikutus. Monihan räjähtää Teboilin baarissa, kun sähköauto vaan mainitaankaan.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: