Skip to main content

Vaalikäsialat

Tervepä terve. Toimituksen koillistilastojen viikkoluvut oiotaan tässä seuraavaksi.
***
Ei viikkoa, etteikö tuolta somen ihmemaailmasta tuntuisi löytyvän jotain ihmeteltävää tällekin palstalle. Tämähän ei ole kaupungin vuokrapalsta.

Vaan otetaanpa ajankohtaisempaa eli vaaliasiaa väliin.

Jos on vaalien välillä sitä vikaa keskustelussa, että halutaan yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin, niin sama pöpö liikkuu myös nyt vaalien alla.

Vastikään otti silmääni sellainenkin netissä pyörivä kuva, jossa oli listattu hallituksen avustajien määrä ja palkat ja tultu siihen tulokseen, että yhteensä tälle joukolle maksetaan 11,5 miljoonaa euroa vuodessa ja todettiin, että samalla rahalla olisi palkannut lähes 400 lähihoitajaa työelämään.

Muuten kyllä, mutta ei nyt toki. Avustajille palkan maksaa valtio ja lähihoitajille kunta tai sairaanhoitopiiri. Valtionosuuksista voi joku noro valua näihinkin menoihin, jos ajatusleikkiä halutaan, mutta vaikka jokainen avustaja saisi lopputilin tältä istumalta, rahakasa ei jäisi vapaasti lapioitavaksi vaikka hoitajien palkkaamiseen, kuten joku ehkä luulee.

Tämä mystinen kassillinen rahaa seikkailee muutenkin väittämissä siellä ja täällä ja aina sen esittäjä on varma siitä, että jos asiasta x tingitään niin asiaan y jää sama raha käytettäväksi. Omassa lompakossa näin voi olla, mutta yhteisessä ei.

Palkkojen kohtuullisuutta voidaan aina miettiä, mutta pienenkään kaupungin kunnanjohtaja ei selviä arjestaan ilman sihteeriä, tuskin siis ministerikään ilman avustajaa tai paria.

Ja sitten seuraava murhe.
***
Monenlaista valmiutta vaaditaan kuntavaaliehdokkailta. Niin kuin hyviä suhteita tarrapainoonkin, tai ainakin kirjoittamaan valmista talkoojoukkoa.

Heti numeroiden arpomisen jälkeenhän alkoi tienvarsille ilmestyä mainoksia. Kieltämättä oma huomionsa on kiinnittynyt siihen, kuka on saanut teipata mainokseensa oikein tarranumerot, kuka taas on koukannut tussikaupan kautta ja värvännyt urakkaan ainakin oman perheensä. Käsialat näkyvät pysyneen siksi siistinä, että mahdotonta kahvin yliannostusta tai muuta vapisuttavaa ei ole harjoitettu.

Tällainen hämärän musiikin ja lähihistorian ystävä ei voi olla huomaamatta yhteyttä takavuosien levynkansiin. Hymyilevä kuva ja etunimi siinä sivussa. Näkyvyys vaan on toista luokkaa; siinä missä nyt on numero, oli vanhaan hyvään aikaan joka toista kantta koristanut ”TV:stä tuttu” -kehu. Näin vaaleissa tuo ei nyt oikein päde kuin puolueen puheenjohtajien kohdalla.
***
Sitten on nuo kaksi muuta kansallista isoa asiaa. Euroviisut jo menivät, kiekkokisoista tiedetään tätä kirjoittaessa että jotensakin kovat maat Suomi ja Kanada ovat takellelleet etenkin maalinteon suhteen. Toimituksen kiinteistöosastolla arveltiin, että kovin pihalla olevan joukkueen osalta nimenomaan ulkomaaleista on kyse.

Muutenhan kisat ja vaalit kiteytyvät saman ytimen ympärille. Miten käy Suomen ja millä lukemin.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: