Skip to main content

Urheilu on työtä

21.7.202225 heinäkuun, 2022Tähdellistä

Kesäiset terveiset toimituksesta
***
Kesä on tunnetusti täynnä kulttuuria ja urheilua. Erilaisia urheilulajeja on voinut seurata kansainvälisellä tasolla televisiosta tai vaihtoehtoisesti vaikka oman urheilukentän laidalla. Arttu Tauriainen antoi meille kaikille hyvän esimerkin siitä, että urheilu ei ole pelkkää huvia, varsinkaan silloin, jos haluaa oikeasti menestyä.
On loistavaa, että Suomessa valmennus toimii niin, että lapset ja nuoret pääsevät harjoittelemaan lajeja ammattimaisella otteella. Samalla tulisi myös muistaa se, että kaikki eivät tähtää huipulle ja haluavat pelkästään nauttia urheilusta.
***
Lapsille ja nuorille on tarjolla paljon harrastustoimintaa. Vuodenaikojen mukaan vaihtuvat urheilulajit tarjoavat paljon vaihtoehtoja liikunnasta kiinnostuneille. Moni harrastusporukka voi kuitenkin nopeasti muuttua niin, että leppoisasta harrastuksesta tuleekin tavoitteellista puurtamista.
Pelasin itse aikoinaan jalkapalloa kymmenen vuoden ajan. Alakoululaisena harrastus oli vielä rentoa yhdessä pelailua ja tekniikan harjoittelua. Yläkoulussa tahti muuttui. Kentällä peliaikaa saivat lähinnä hyvät pelaajat, muut istuivat vaihtopenkillä odottamassa omaa vuoroaan, joskus koko ottelun ajan. Muistan silloin, että joukkueesta tippui pelaajia pois.
Useampi joukkueesta silloin lähtenyt yritti etsiä itselleen uutta seuraa, jossa voisi vain harrastaa harrastamisen ilosta. Tällaista paikkaa ei silloin löytynyt.
***
Liikunnallinen elämäntapa auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Jokaiselle tulisi olla tarjolla sen tasoista liikuntaa, että osallistuja voi saada onnistumisen kokemuksia. Meidän tulisi huolehtia siitä, että varsinkin lapset ja nuoret saisivat tähdätä huipulle niin halutessaan, tai pelata kavereiden kanssa ilman suorituspaineita.
***
Eteläisessä Salossa homma sujuu hyvin. On ollut ilo lukea ja kirjoittaa paikallisten urheilijoiden menestystarinoita. Koko kylä on kannustanut nuoria ja vanhoja lahjakkuuksia .
Samaan aikaan meillä on kuitenkin täällä paljon rentoa urheilutoimintaa. Naiset saavat pelata “höntsäjalkkista” ja mahdollisuutena on myös koko perheen voimin lähteä potkimaan palloa kentälle. Toivottavasti kaikki osaavat arvostaa tätä mahdolliuuksien määrää, mikä meille tarjotaan.
***

maria.vakkuri@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: