Skip to main content

Tervepä terve.  Toimituksen koillisholvin viikkotalletukset tehdään tässä seuraavaksi. 

***
Menossa on kolmas viikko loman jälkeen ja samaan tahtiin on tullut palattua sosiaalista mediaakin seuraamaan.  Siinä on puolensa ja puolensa. Työasioissa somesta on apua ja kaverien kuulumiset näkyvät.
Toisaalta joskus kommenttiketjujen lukeminen on kovasta silmille:  joko valuu vesi tai katkeilevat suonet.

Paljon olen tähän ikään veroa maksanut, mutta yhtä en vielä oppinut: olemaan huolissaan siitä, miten omat verorahat menevät turhuuteen.  Se on esimerkiksi Facebookissa monen ryhmän vakiokommentteja, rakennetaanpa tietä tai pidetään kasvisruokapäivää. 

Sinänsä tämä ei ole ihme.  Kokeneet poliitikotkin luulevat joskus, että esimerkiksi kaupungin tai valtion talousarvion teko on nollasummapeliä, ja heidän nyt kuitenkin pitäisi olla asioista perillä päätöksentekovalmiuteen asti.Sellaista käsitettä kuin järki tämä on pistänyt miettimään.

Onpa aihe mikä hyvänsä, aina jostain löytyy myös kommentti, jossa perätään kadonnutta maalaisjärkeä. Sitten oikeastaan ei puutu kuin että joku kertoo, mikä sen erottaa esimerkiksi kehyskuntajärjestä. 

Yhden lajin kahtiajakoa on tämäkin:  kovin usein törmää käsitykseen, jonka mukaan asukastiheys jotenkin liittyisi kykyyn ymmärtää asioita. 

Talonpoikaisjärkeen tällä on yhteytensä: molemmat ovat keskusteluketjujen mukaan keskimäärin kateissa paitsi juuri sitä peräävältä. 

Eivät ole; jos tässä nyt tulee puhelinluettelollinen maaseudun ja kaupungin ihmisiä tunnettua, niin siinä joukossa kyllä järkeä piisaa. Se on taas ihan toinen juttu, että joukko voi olla keskenään eri mieltä suunnilleen kaikesta. Oma normaali voi olla jollekin toiselle ääripää ja  tämän muistaminen se joskus kateissa on, ei muu.

***
Some-lakko piti siis aika hyvin lomalla.  Siinä on jotain sellaista, että ulkomaailman haluaa pitää jossain määrin poissa mökkitontilta.  

Tekniikan puolesta ei ole rajoitteita. Teknistyminen on saavuttanut torpan sikäli, että nurkassa on taulu-tv ja digiteeveen myötä kanavia telkkarissa suunnilleen enemmän kuin Suomen vesistöissä yhteensä. Langaton modeemi keittiön ikkunalla levittää internetin koko pihan mitalle. 

Voisi luulla, että on tultu kauas siitä ajasta, kun viihdepuolesta vastasi 14 tuuman matka-tv keittiön hyllyssä ja sen kaksi ja puoli kanavaa: hyvin näkyvät ykkönen ja Ruotsin tv ja kakkonen, jossa tuulisella säällä ei ollut varmaa, onko kuvassa Mikko Alatalo vai Ransu.

Toisaalta mikään ei ole muuttunut.  Matkatelkun paikalla on nykyään mikrouuni, joka näyttää samalta:  pieni ruutu, kaksi nappulaa ja ontto äänenlaatu.  

Ja ne ohjelmat. Tuossa mainostettiin Big Brotherina tunnettua joutilaiden löhöilyohjelmaa ja oikeastaan on sama, katsooko sitä vai lihapiirakan lämpiämistä mikrossa.  Molemmat käyvät sydämen päälle, laite tulee sammutettua ennen aikojaan ja ruudussa saattaa vilahtaa nakki tai pari.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: