Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskasvustojen viikkoruiskutukset tehdään tässä seuraavaksi.
***
Lähihistoriaihmistä ilahduttaa se, mikä määrä lähihistoriaa lyödään tykö television ja internetin kautta. Yle tälläsi hiljan nähtäväksi tuntikaupalla 80-luvun Hittimittari-ohjelmia, eikä kaupallinen kilpailija jää Retrohelmet-ohjelmineen jälkeen. Rikkansa rokkaan tuo sarja Lomamatka 80-luvulle, jossa vuosikymmenen asuissa ja autoilla ja varustein tehdään retki suvi-Suomeen. Ilmastointilaitteen päälle napsauttamisen sijaan veivataan autossa ikkuna auki, Iphonen sijasta yritetään tehdä vaikutus muita komeammalla takatukalla ja Havaiji-paita peittää muut ongelmat.
1980-lukua pidettiin hiljakkoin kyselyssä jotenkin onnellisena vuosikymmenenä. Turvallisuuden aikana se näyttäytyy ainakin tuolloin lapsuuttaan viettäneelle. Jälkikäteen on selvinnyt, että olivat ne uhkansa silloinkin. Ehkä käsitys taloudellisesti vauraasta ajasta osuu paremmin kohdalleen.
Vaan tämä viihdepuoli. Tuolloin vedettiin täysillä. Jos kappaleessa piti mennä huonosti, kirjoitettiin tekstiin kaikille karu kohtalo alle neljään minuuttiin. Jos juontajaksi piti saada oikein omahyväisen oloinen kaveri, palkattiin tehtävään Timo TA Mikkonen.
Toisaalta ei auta mollata; osa jopa unhoon jääneiden tai aikanaan naureskeltujen esiintyjien kappaleista on oikeastaan varsin hyviä. Puhumattakaan heistä, joita ei unohdettu; esimerkiksi Tuula Amberlan pehmeästi rullaavissa kappaleissa on yhä jotain hiukan pintaa syvemmän oloista.
Tämäkö sen selvittää, miksi ne ovat usein 80-luvun teoksia, joita tänäkin juhannuksena saunojen kuisteilla ja nuotiotulilla hoilotellaan.
***
Matkailun aikaahan tämä nyt on, ja lähimatkailuun pitäisi rohkaista.
Läntisellä Uudellamaalla eräs kiintoisa kohde on Mustion linna.
Ja kotieläinpihassa Musti on koira.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: