Skip to main content

Torpan pakkotoimet

Tervepä terve.  Toimituksen koillisamppelin viikkokastelut tehdään tässä seuraavaksi.
***

Mitä se monen kesäpuuhakseen ilmoittama mökkeilykään on? Kauhea uudissana ainakin ja samalla sana, jossa on pelottava suorittamisen tuntu.

Teistä en tiedä, mutta omaan suuhun sanasta tulee maku, että mökkeilyn harjoittaja ei voi vain olla mökillä, vaan on tehtävä pernteisiä mökkiasioita eli vesiurheiltava,  grillattava ja pelattava krokettia, vaikka yhtään ei huvittaisi. Vähän sama juttu kuin kotoilun kanssa siis.

Mene ja tiedä. Koilliskulmasta käsin on oltu osa-aikasaarelaisia neljännesvuosisadan ajan. Mökkeilijän titteliä en silti varsin haluaisi, vaikka touhu voi jonkun silmään siltä näyttää. Kun ei leimallisesti mökkeile, ei tule pakkoliikkeiden tarvetta. Voi laittaa mökilläkin kotoisasti vaan kaalilaatikkoa ruoaksi.  

Osa-aikainen saarelainen toki napsii vain rusinat pullasta, vaikka miten haluaisi jäljitellä saarelaiseloa: leipää ei tarvitse repiä merestä ja sähkövalo valaisee.

Sellainen tuntuma on jäänyt, että mökkeily-sanaa innokkaimmin käyttäville olemisen lähtökohta on aina kaupunkiasunto tai muu talvipesä ja viikko voidaan sitten eksoottisesti mökkeillä. Omalla kohdalla neljännesvuosisata on kääntänyt tämän kuvion toisinpäin.

Kenties mökkeily-sana kertoo siitä, että mökin käsite elää: yhä useampi menee valmiiksi niitetyille vuokramökeille, joilla ei tosiaan ole muuta puuhaa kuin se sulkapallo.  

Kammottavan sanan voisi toki jättää käyttämättä ja mennä vuokramökillekin vain olemaan. Tulisi vähemmän tekemispaineita ja vähemmän toteutumattomia odotuksia.

Koilliskulma vaikenee nyt toviksi ja lomailee. Vaikka koko kamalasta käsitteestä tekisi mieli irtisanoutua, seuraavien neljän viikon ohjelmasta osa on taatusti silti jonkun mielestä mökkeilyä,   ainakin sienestys  ja lintujenlaskenta. 

***
Lomalla voi tietysti myös nukkua kuin tukki.
Siis pinossa pikkutien laidalla, josta joku joskus korjaa pois.

***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: