Ei arvannut pikkupoika nimeltä Toivo Holmberg millainen kuva-aarre hänellä joskus olisi, kun hän vedosti ensimmäisiä valokuviaan kellarissa.
Kuvaamisesta tuli harrastus ja työkin, ja nyt Teijolla Brukinrannan seinillä on liki kaksisataa Holmbergin ottamaa kuvaa Teijon alueen teollisesta historiasta.
Työpaikka löytyi aikanaan Teijon tehtailta ja työnantaja tiesi, mitä Holmberg harrastaa. Siitä kuvasarja lähti kasvamaan. ”Topi” kuvasi uusia tuotteita, tuotannon merkkihetkiä, vieraita ja luovutuksia. Yt-neuvottelujen jälkeenkin Holmberg kuvasi entiseen tapaan mainoskuvat ja tapahtumat.
Holmberg on eläkepäivillä skannannut kuvia digimuotoon.Valokuvaajan kertomuksia nyt esillä olevista kuvista voisi kuunnella vaikka kuinka kauan ja yllätyksiäkin niissä on. Kuka esimerkiksi tiesi, että Teijolla on tehty Wihurin aikaan asuntovaunuja. Ensimmäisiä moottorikelkkoja koeajettiin sänkipellossa ja talvella kilpaa jäällä.
Yhdessä kuvassa luovutetaan tuhannetta puoliperävaunua liikennöitsijälle.
Wihurin jälkeen Teijolle tulivat Holmströmit, silloin tehtiin kaikenkokoisia teollisuuspesukoneita. Matildan valimo on oma osansa näyttelyä. Nappitehtaasta on muuta hyvä sisäkuva, naiset pitkässä rivissä kokosivat nappeja.
–Tuota he tekivät päivästä toiseen, ihmettelee Holmberg.
Viimeisenä on taas vähemmän tunnettua tuotantoa. Teijolla tehtiin rakennusheloja, ikkunoiden kulmarautoja ja salpoja.
Holmberg toivoo kävijöitten joukkoon Teijon eläkeläisiä.
–He voisivat tunnistaa kuvien ihmisiä.
Näyttely on auki Brukinrannan aukiolojen mukaan.