Skip to main content

Toivelevyraati

Tervepä terve. Toimituksen koillisapteekin viikkopillerit nielaistaan tässä seuraavaksi.
***
Koulutus on todella monen asian a ja o ja opiskellut osaa tehdä pitäviä ennusteita.

Selitän. Tie vei taannoin työterveyslääkäriin ja sitä kautta tuli omiin päiviin uusi harrastus. Suoranainen kansallislajihan on jo vuosikymmeniä ollut verenpainelääkkeiden syönti ja tuona perjantaina liityin iloiseen joukkoon itsekin.

Syyt tietysti ovat ne tutut: hiukan paksun ympärysmitan ja hiukan ohuiden yöunien yhdistelmä nostaa paitsi kuuluisaa v-käyrää, myös paineita. Samoin se, että ottaa paineita milloin ja mistäkin.

Ja kas. Kohta tiettyyn elintoimintojen kurissa pitämiseen on todella aihetta, kun alkavat kiekkofinaalit. Jos takavuosia ja oikein intomielistä lätkän seuraamistaan muistelee, olisi ollut perusteltua lääkäriltä kirjoittaa nitrolevy tai parikin, mutta eihän sitä kaikkea ehdi vartin käynnillä povata. Toiveissahan toki ennen muuta on, että käyttöä tulisi lääkelevyn sijaan sille levylle, jolla Liikas-Erkki laulaa Hunajata.

Ei sillä, ettei tämä ilahduttaisi myös aluekehityksen puolesta. On mukavaa huomata, että täältä suunnilleen Turun seudulta katsoen sellaisilla reuna-alueilla kuin Tampere ja Helsinki on jo niin hyvät nuo urheilupuitteet, että kepeää pelailuakin voidaan jatkaa näin pitkälle kevääseen.
***
Vakavissaan puhuen tässä tietysti ollaan maalla tätäkin kirjoittamassa, vaikka ei tiettömien taipaleiden päässä.

Totuuksia mahtuu muutaman sadan kilometrin matkalle jo monta ja viime aikoina on puhuttu sellaisestakin ainesta kuin turve.
Silmään sattui eräästäkin keskusteluketjusta turvealaa puolustavan ihmisen kommentti, jonka mukaan alan alasajo ei ollenkaan sovi tavallisten ihmisten ymmärrykseen.

Niin kai sitten. Paitsi, että tavallinen ihminen on siinä mielessä vaarallinen käsite kuin maalaisjärki. Tavalliset ihmiset jossain toisaalla kuin turvesuon reunalla kun ovat ihan toista mieltä tästäkin asiasta.

Vaarallista on määrittelykin. Turpeen tulevaisuudesta väännettäessä on moni tulkinnut asiaa niin, että Ruotsin puolella turve olisi määritelty uusiutuvaksi. Näin ei ole, ja paha tuota on uusiutuvaksi väittää missään nimessä. Ympäristökuorman ja kehnon kannattavuutensa takia kyseessä väistämättä on pikkuhiljaa ja tuetusti pakettiin laitettava ala.

Määritelmien suhteen on toki menty vipuun ennenkin; suorastaan itsepetoksen klassikkoja ovat ne tapaukset, joissa alkoholikiellossa jostain syystä oleva ihminen lipittelee mietoja juomia, koska niitä ei ole määritelty alkoholijuomiksi.

Esimerkkejä löytyy ihan kotoakin. Ei ole kauaa siitä, kun itse määrittelin imuroineeni oikein hyvin, mutta tuomariäänet olivat sitä mieltä, että muutaman neliön pyyhkäisy olohuoneesta ja keittiöstä ei täytä kriteerejä.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: