Skip to main content

Toiselle kierrokselle tuttuun pankkiin

Mika Leikkonen sanoo seuranneensa huolestuneena maatalouden kustannusten nousua.

Tämän jutun yksi teema ovat väistämättä ovet. Mika Leikkonen asettuu kuvaa varten kotitalonsa salin ovelle, vanhalle ja tutulle.

Yhtä lailla vanha ja tuttu ja samalla uusi ovi aukeaa Leikkosen edessä ensi tiistaina, kun hän aloittaa työt Someron Säästöpankissa yritysrahoituksen puolella, vastuualueenaan maa-ja metsätalousasiakkaat.

Historia havisee ympärillä monella tavalla. Leikkosen suvulle tila, jonka päärakennuksen keittiössä juttua tehdään, tuli vuonna 1599. Suvun historiaan voidaan kirjata sekin, että Mika Leikkonen luopui itse viljelystä kaksi vuotta sitten.

Leikkosen henkilökohtaiseen historiaan Säästöpankki liittyy nyt toista kertaa; edellisellä kerralla hän työskenteli pankinjohtajana ja irtisanoutui tehtävästä vuonna 2008.
–Silloin oli viljelyssä 90 hehtaaria peltoa, kolme alaikäistä lasta ja vastuu Perniön ja Salon konttoreista. Siinä huomasi, että en kerta kaikkiaan riitä, Leikkonen toteaa.

Helppoa pestiä pankissa Leikkonen ei itselleen ounastele. Maatalouden kannattavuuskriisistä on revitty viime aikoina otsikko jos toinenkin ja tiloilla ollaan ahtaalla.
–Se on selvä asia, että tuotantopanostusten nousu on ennätyksellistä. Jos lannoitteiden hinta lähes tuplaantuu ja polttoaineiden hintaan tulee kolmannes lisää, se on tosi vaikea paikka, Leikkonen sanoo.

Hän ennakoi, että eteen tulee väistämättä tilojen lainojen uudelleenjärjestelyjä ja myös niitä tilanteita, joissa lukujen valossa on sanottava rahoitustarpeelle ei.

Lue koko Treffatti -sarjan juttu 24.2. Perkkarista!

Jaa artikkeli: