Skip to main content

Tenholasta nousee uutta perunaa juhannuspöytään

Siemenperunaa matkalla maahan. Matti ja Jussi Kipinoinen seuraavat, kun Olli Kipinoinen tyhjentää laarin.

Hultan tilalla Tenholassa perunat ovat paraikaa matkalla maahan. Matti Kipinoisen apuna perunatöissä työskentelevät pojat Olli Kipinoinen ja Jussi Kipinoinen.

Sää tänä keväänä on ollut vaihtelevaa, on ollut hellejaksoja ja kylmiä öitä. Vaikka vapun jälkeenkin vielä on ollut viileää, ovat perunat säilyneet Kipinoisten mukaan kohtuullisesti.
–Aika monenakin yönä on käyty miinuksen puolella. Ei onneksi ole tullut pahoja hallavaurioita, kertoo Matti Kipinoinen.
–Peruna on todella arka kylmälle, mutta selvisimme melko hyvin, jatkaa Jussi Kipinoinen.

Hänen mukaansa edellisvuosien hallatilanne on ollut kohtalainen. Kylmiin öihin on kuitenkin varauduttu ja niistä on selvitty. Myöskään pitkäjaksoiset hellekaudet eivät ole Jussi Kipinoisen mukaan hyväksi perunan kasvulle. Sään vaihtelevuudelle on siis tarvetta.

Tänä vuonna kylvö on saatu alulle tavanomaiseen aikaan ja perunaa odotetaan juhannuspöytään.

­­–Ensimmäiset perunat saatiin maahan hyvissä ajoin ennen huhtikuun viidennettätoista, kertoo Olli Kipinoinen pienen pohdinnan jälkeen.

Matti Kipinoisen mukaan lakkiaispöytiin ja koulun päättäjäisiin pieniä määriä perunaa saadaan varhaisperunan päätuotantoalueelta saaristosta.
–Kysyntä alkaa silloin juhannuksen aikaan, vähän ennen kuin hintakin alkaa tasoittua. Siihen yleensä tähdätään ja niin tehdään tänä vuonnakin, kertoo Matti Kipinoinen.

Perunan nosto Hultan tilalla aloitetaan vasta, kun perunaa varmasti riittää. Ensimmäiset perunat lähtevät lähiseudun marketteihin, jonka jälkeen myynti laajenee kauemmas.

 

Jaa artikkeli: