Skip to main content

Jok’ikisen kunnon lehden täytyy julkaista juttuja Islannin jäätikönalaisen tulivuoren Eyjafjallajökullin purkauksesta ja sen aiheuttamista matkustamisongelmista. Yritän tässä täyttää tätä aukkoa.

Islantilaiset nuoret liituraitajupit lentelivät ympäri Eurooppaa ja puhuivat pankkiirit pökerryksiin. Rahaa sai, kunhan esitti lennokkaan suunnitelman. Niin kävi meillä Suomessakin. Islantilaiset valtasivat nurkkia kansallisesti merkittävistä yhtiöistämme. Yhteen aikaan pelättiin, että he valloittavat Finnairinkin ja panevat sen lihoiksi. No lihoiksi pantiin ihan jotain muuta.

Käväisin vajaa vuosi sitten Islannissa valaita tihruilemassa. Valaat voivat paksusti ja hauskuttivat tyhmiä turisteja Atlantin tyrskyissä. Muuten tilanne oli kummallinen. Maan valuutalla ei ollut virallista kurssia. Lehdet kyllä julkaisivat kummallisia vaihtokursseja, mutta niilläkään ei voinut mitään suurempia summia vaihtaa. Pärjätäkseen kannatti pitää mukanaan vain euroja. Niillä sai mitä vain. Tosin kurssikin oli mitä vain.

Tyhmät eurooppalaiset ihastuivat islantilaisten pankkien tarjoamista yli kaksinkertaisista koroista ja sijoittivat suruttomasti rahojaan. Miten joku voi kuvitellakaan, että rahalleen voisi tuosta vaan saada jostakin pikkupankista tai rahaston poikasesta huomattavasti muita paremman tuoton! No, pankit ja rahastot romahtivat.

Huudettiin talletussuojaa ja valtioita apuun. Sijoittajille palautettiin rahat korkojen kanssa. Nyt isot Euroopan maat vaativat Islannilta kohtuuttomia korvauksia. Onneksi karaistunut kansa ei suostunut maksamaan. Heillä kun oli vielä valttikortteja takataskussa.

Varmaan Vanadis tökki hurahtaneita kanta-aasoja Odinia ja Thoria hereille. Eihän tämä vetele! Pannaan pötkyä pesään ja painetta maan alle. Eyjafjallajökullista tussautettiin ensin pienet savumerkit. Kun se ei auttanut, annettiin palaa kunnolla. Jäätiköt sulivat, laava lainehti ja ilma täyttyi tefrasta. Seuraukset tiedämme. Minultakin jäi yksi lento lentämättä, mutta ei se mitään.

Freian ja kumppaneiden pienessä purkauksessa ei sinänsä ole mitään huonoa. Sellaiset pitävät maankuorta ikään kuin kiertoliikkeessä. Purskauttavat uutta ravinteikasta maaperää vanhan köyhtyneen päälle. Ihmiset ovat vuosituhansien ajan hakeutuneet purkautuneiden tulivuorien läheisyyteen laavamaille, koska siellä kaikki kasvaa paremmin.

Eyjafjallajökull pani Euroopan kaaokseen. Taviksista tuli ykskaks tärkeitä. Toimittajat metsästivät kotiin saapuvia väsyneitä reissaajia ja utelivat heidän matkoistaan. Taksilla sinne, junalla tänne, laivalla kotiin. Istuttiin bussissa vuorokausikaupalla, eikä edes vessaan päässyt.

Myös tärkeät dirikat ja politiikan broilerit käyttäytyivät kuin päättömät kanat. Haalittiin paniikissa matkayhteyksiä. Presidentti Ahtisaarikin lensi Reykjavikista ensin jenkkeihin, sitten Venezuelaan, sieltä Etelä-Eurooppaan, josta sitten maitse kotiin. Sehän vetää vertoja jo vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavistolle, joka yhden viikonlopun aikana lensi ensin Väli-Amerikasta Helsinkiin puoluekokoukseen ja heti takaisin jatkamaan valtiovierailuaan.

pajen
Jaa artikkeli: