Skip to main content

Tasapuolista koulutusta

4.6.202012 kesäkuun, 2020Pääkirjoituksia

Kouluvuosi on nyt taputeltu; ylioppilaat ja muut valmistuneet saivat kukkansa ja etähalinsa lauantaina ja vuoden loppuun kuuluu myös STT:n lukiovertailu.

Sitä voi tulkita parillakin tavalla. Sijoituksia katsoen lista voisi olla muultakin kuin tältä keväältä; maakunnan kärkipaikkaa pitää Katedralskolan i Åbo, joka oli samalla koko maan suurten lukioiden ykkönen.

Mielenkiintoisempaa tulee, kun katsotaan vähän kärkeä alaspäin; maakunnassa kärkipäässä ovat niin ikään verraten pienet Mynämäen lukio ja Suomen kristillinen yhteiskoulu.
Paikallisesti kiinnostaa tietysti lähin eli Perniön lukio, joka tällä kerralla jäi kärjestä mutta jätti silti taakseen esimerkiksi Liedon ja Uudenkaupungin lukiot. Muutaman vuoden takaa muistetaan, että perniöläisoppilaitos oli maakunnan listalla varsin korkealla ja Salon lukioista paras.

Listan opetus on se, että lukiovertailussa voi pärjätä pieni maalaislukiokin, vedettiinpä raja sitten viiteenkymmeneen oppilaaseen tai vaikka alemmas.

Joskus on käytetty kestomenestyjistä ilmaisua ”eliittilukio”, mutta ilmaisussa on lähinnä alemmuudentuntoinen sävy. Rakentavinta olisi puhua vain lukioista; kussakin tehdään hyvää työtä, kunhan siihen annetaan mahdollisuudet – kuntien säästöpaineissa voi olla houkutus kiristää nyöriä myös lukioiden osalta siinä missä perusopetuksessakin. Ylimääräistä pelivaraa tuskin on lukioidenkaan toiminnassa ja rahoituksessa.

Lista muistuttaa mieleen senkin, että hyvää opetusta ja hyviä kirjoitustuloksia saadakseen ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan vaan ne voi saavuttaa yhtä lailla puitteiltaan pienemmässä lähilukiossa.
Moniko valitsi näin, selviää lähiaikoina, kun yhteishaun tulokset julkaistaan.

Jaa artikkeli: