Skip to main content

Taivaan 3D- näytös

Terve vaan. Toimituksen lounaisosaston viikkomitalit jaetaan tässä nyt seuraavaksi.
***
Lähi-idän ihmisiä ei käy  kateeksi. Pelkäänpä, että monen  mielessä koko alue näyttäytyy yhtenä mellakkana.

Tämä tuli mieleen uutisista viime viikolla.  Ensin kerrottiin levottomuuksista jossain Lähi-idän alueella. 

Seuraava aihe oli Nobelin kemian palkinto, joka meni sekin Lähi-itään, pystin  sai israelilainen Daniel Shechtman, joka löysi kvasikiteen.  Tämä tapahtui jo vuonna 1984, mutta muu tiedemaailma naureskeli vuosikausia löydölle.

Olisiko rumaa epäillä, että nauramisen syynä oli pitkälti juuri miehen kansallisuus ja tämä länsimainen ylemmyydentunto.  
***
Toisen pellepelottoman vei tuoni.  Apple- tietokonefirman perustaja Steve Jobs menehtyi sairauteen ja kaveria on muisteltu  monin tavoin. 

Puheet eivät ole olleet pelkkää hymistelyä. Asiasta perillä olevat tahot ovat  tehneet listoja, joiden mukaan Applella ei ole keksitty paljoa  itse vaan lähinnä napsittu kehittelyyn muiden ideoita.

Toisaalta asiaa voi ajatella niinkin, että lopputulos ratkaisee, ja sillä on varmasti ollut vaikutuksensa näiden kaiken kansan tietokoneiden  käytettävyyteen, että on ollut joku Apple, joka kiihkeän nokkamiehen johdolla kirittää muitakin tuotekehittämään.
Jännää onkin seurata, jääkö kehitys jatkossa vallan polkemaan paikalleen ja paljonko sen jälkeen sitten syödään verenpainelääkkeitä.
***
Suomalaisen kirjallisuuden päivää vietettiin maanantaina.

Yksi alan helmiä on Anni Blomqvistin Myrskyluoto-sarja, joka  kertoo elämästä Ahvenanmaan saaristossa 1800-luvulla.   Saaristo on lempeä ja lämmin kirjan muutamassa luvussa, mutta useimmissa ei.

Pimeä se on nytkin.  Vietin taas viikonvaihdetta saaressa, minkä plussapuoliin kuuluvat mainosvalottomuus ja autottomuus, noin kahta mainitakseni.

Sisällä tuvassa ei ole paljoa eroa kaupunkiin, lämpöä riittää ja televisiossa on Tervo, jos niin valitsee.

Ulkona on toisin. Sitä huomaa viettäneensä liikaa aikaa rakennetussa ympäristössä, kun yllättyy siitä, että pihavalon sammuttamisen jälkeen ei näe tuumaakaan eteensä.

Eipä sitä sen puoleen eteenpäin  olisi pitänytkään katsoa, vaan ylös.  Draconidien meteoriparvi sai aikaan lauantaina taivaalla tähdenlentojen sarjan, pitkiä valojuovia meni pitkin mustaa taivasta kuin Tove Janssonin piirroksissa.
Mikään kaapelia pitkin huoneeseen tuleva ei voi olla yhtä kiehtovaa.
***
Saaressa ollaan myös naurettavien uutisten ulottumattomissa.
Yhden viikon uutisen mukaan EU suosittelee, että lapset eivät jatkossa puhaltaisi ilmapalloja. Se onkin ihan oikein. Ostaa ne pitää, monen pikkunilkin ura on alkanut ilmapallo puhaltamalla ja siitä on sitten edetty aina vaan kalliimpiin kapineisiin.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: