Skip to main content

Suomessa on marraskuussa pimeää, sehän on selvä. Pimeys saa ainakin minut kaipaamaan karhun lailla talviunia. Ehkä ei konkreettista kaiken aikaa nukkumista kuitenkaan, vaan rauhallista möllöttelyä. Koneeni tehot laskevat pimeän myötä.

Kun kellon viisareita siirretään taaksepäin, loppuu se pienikin valoisa aika, joten siihen mennessä on ollut töistä paluun jälkeen. Sohvalle lösähtäminen houkuttelee. Viime viikolla päätin kuitenkin lopettaa möllöttelyyn vaipumisen. Aloin taistella pimeää vastaan tosissani. Taistelu sisälsi lenkkeilyä lähes pimeässä useampana viikonpäivänä. Aloin myös ottaa D-vitamiinia purkista. Siitähän meillä pimeän asukkailla aina puutetta on.

Pimeässä syksyssä on hyviäkin puolia. Yksi parhaimmista on se, että maa on vielä sula. Ei tarvitse pelätä vielä nurin menoa. Auton lasitkin ovat vielä useimpina päivinä sulat. Ja jos lunta sitten tulee, niin on heti valoisampaa. Onpas positiivista ajattelua!

Moni jaksaa taistella marraskuun läpi ajatuksella joulun läheisyydestä. Ehkä kauppiaatkin ovat oivaltaneet tämän. Joulukarkkirasioille omistettuja hyllyjä oli Perniön kaupoissakin reippaasti lokakuun puolella. Myös glögit näyttävät saapuvan juomien joukkoon yhä aikaisemmin syksyllä.

Viime kesänä Suomessa koettiin ennätyshelteet. Ne olivat monille liikaa. Itselleni kuumuus sopi, vaikka olinkin töissä melkein koko hellekauden. Selkälihakset pysyivät mukavan vetreinä koko kesän. Toista on nyt, kun hartioita vedetään korviin räntäsateen ja kylmän viiman myötä.
Mikähän olisi se paras lämpötila, jossa ei tulisi vilu eikä hiki? Epätieteellisten kokeilujeni perusteella sopiva lämpötila on 22 astetta. Ilman kosteusprosentti on tällöin alhainen, ja sää puolipilvinen.

Tällainen sää on täydellinen, jos tarkoitus on viettää aikaa ulkona kävellen paikasta toiseen lyhyeen puseroon ja shortseihin pukeutuneena. Puolipilvisyys on tärkeää siksi, että auringonpaisteessa ei koko päivää jaksa olla.
Jos taas aikoo viettää aikaa rannalla, lämpömittarin olisi syytä nousta ainakin 25 asteeseen.

Urheillessa keho tuottaa lämpöä paljon itsekin. Kuumuus vie vain mehut pois, joten 18 astetta olisi sopiva.
Talvi on kuitenkin lähempänä, joten tarkastellaanpas kylmimmän vuodenajan ihannesäätä. Pikkupakkasta saisi olla kaiken aikaa, siinä miinus kahdesta miinus viiteen. Kymmenen sentin lumikerros saisi myös olla, sohjoa ei missään tapauksessa. Aurinko saisi paistaa kaiken aikaa.
Ihannesäätä ei näillä leveysasteilla ole luvassa kovin usein. Ja sitten jos olisi, olisiko se kuitenkaan niin hienoa? Kaikkeen tottuu, joten marinan aiheita pitäisi etsiä muualta.

Maailman parhaisiin paikkoihin ilmastonsa puolesta määritellyssä San Diegossa lämpötila pysyy vuoden ympäri 20 asteen tienoilla. Keskustelevatkohan San Diegon asukkaat säästä?

minna.urpo@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: