Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koillistiinun viikkotaikina kohoaa tässä seuraavaksi.
***
Leipä puhuttaa, eikä ihme. Se on edelleen osa useimpien ruokavaliota, tuotannon ääripäät vaan ovat kaukana toisistaan. Yhtäällä on pieniä leipomoita, toisaalla taas isompien yritysten kohdalla voidaan puhua leipätehtaista, ja näiden tuotteita moni tuntuu karsastavan.

Enemmän kuin itse tuotteet, on viime aikoina oudoksuttanut yhden ison eli Fazerin uutuuden, juuresleivän telkkarimainos. Siinä nuorimies kertoo puhelimeen, että hän ja siskonsa syövät mummolassa porkkanaa, palsternakkaa, papuja, kikherneitä. Puhelimesta kuuluu äidin epäuskoinen kysymys, että syökö Lottakin. Kyllä Lotta syö. Nuorukainen näet lukee puhelimeen uutuusleivän paketin päällistekstejä, sisarukset kun pupeltavat siinä samalla uutuusleipää, jonka taikinaan on mainittuja kasviksia lisätty.

Ruoasta kronklaamista ei voi sulattaa, ja kyllä tässä vähän samalla tiellä ollaan. Ihan kuin porkkana, pavut tai kikherneet olisivat jotain, mitä ei voi syödä kuin ohimennen leivän seassa tai ainakin siitä pitää sitten tehdä numero ja ihastelemisen aihe. Kuitenkin kyseessä ovat aivan tavalliset ruoka-aineet.
Tähän on tultu, että porkkana on eksotiikkaa.
***
Eipä sillä. Uutuustuote antaa sen arvokkaan muistutuksen, että leipä on hiukan kuin pyttipannu tai munakas; taikinaan voi nakata kaapin periltä vähän monenlaista, joka muuten uhkaisi mennä vanhaksi.
***
Toisaalta melkein aina on valittajia, oli ruokapöydässä mitä vaan. Hyvä ei aina ole terveellistä ja eiköpä tässä taas joku syöpävaroituksen sana kuulla, kun grillikausi alkaa. Porsaallahan on sellaiset karsinageenit.
***
aku.poutanen
@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: