Skip to main content

Suomella sujuu muuallakin

Ei ole tarvetta osata suomen lisäksi espanjaa. Vieraan kulttuurinkin voi unohtaa. Hernerokkaa ja läskisoosia saa, jos vain mieli tekee.  Fuengirola.fi kertoo Suomen kuulumisista suomalaisille.

Ei tarvitse opetella syömään paellaa tai merianturaa. Voi vuokrata tai ostaa asunnon suomenkieliseltä välittäjältä, käydä suomenkielisellä lääkärillä, ostaa kaupasta reikäleipää ja Domino-keksejä. Kirkossakin voi käydä kuuntelemassa suomenkielistä saarnaa. Ja laittaa lapset suomenkieliseen kouluun. Tervetuloa Espanjan aurinkorannikolle.

Suuri erottava tekijä on talvisää. Päivän korkein keskilämpötila on vähintään 18 astetta ympäri vuoden.
Useimpina päivinä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

Fuengirolan puhelinluetteloa selatessa voi erehtyä olevansa Suomessa. Kaupungissa asuukin aurinkorannikon suurin suomalaisyhteisö. Fuengirolan kadulla kulkiessa suomalaiset yrittäjät mainostavat palveluitaan kyltein. Lakimies ja lääkäri jopa samassa.

Maaliskuussa ulkoministeri Alexander Stubb kävi avaamassa Fuengirolassa suomalaisen kauppakeskuksen, Centro Finlandian. Kaikki keskuksen palvelut saa suomen kielellä. Löytyy kampaajaa, fysioterapeuttia ja lakimiestä.
***
Aurinkorannikolla talvehtii yli 20.000 suomalaista. Pysyviä asukkaita on vähemmän, sillä suurin osa haluaa kuitenkin viettää kevään, kesän ja alkusyksynkin Suomessa.
Aurinkorannikko on häilyvä käsite. Fuengirola, Torremolinos ja niiden väliin kasvanut Benalmadena sitä nyt ainakin ovat. Sen sijaan hieman lännempänä sijaitseva Marbella ja idän Nerja määritellään aurinkorannikon ulkopuolella ainakin matkanjärjestäjien mukaan.

Lomailin Marbellassa, mutta tietysti ensikertalaisena piti käydä kurkkaamassa ainakin osa suomalaisten valloittamista paikoista.
Vanhusväestölle suomenkielinen yhteisö on mahdollistanut sujuvan maahanmuuton ja palvelujen saamisen omalla kielellä. Mutta asuu siellä nuorempiakin. Eivätkä suomalaiset ole ainoita. Saksalaiset, englantilaiset ja ruotsalaiset viettävät myös aikaansa rannikolla. Saksalaiset ovat vallanneet. Torrox –nimisen kylän, jonka ilmaston kerrotaan olevan koko rannikon suotuisin.
***
Entäs Marbella sitten? Marraskuussa aika hiljaiselta vaikuttava kaupunki. Suurin osa ravintoloista ja putiikeista odotti aina vaan niitä ensimmäisiä asiakkaita.

Toisaalta juuri se teki paikasta niin viehättävän. Ihmispaljous ja ruuhkat puuttuivat. Marbellaan kuuluu myös noin kuuden kilometrin päässä sijaitseva Puerto Banus –huvipursisatama, jonka kujien luksusliikkeiden näyteikkunoissa pääsee pällistelemään esimerkiksi 18.600 euron hintaista laukkua. Eikä se tainnut edes olla siitä kalliimmasta päästä. Kaduilla köpöttelee huippukalliisti pukeutuneita naisia korkeissa koroissaan, mutta paksun meikkikerroksen alla onkin varsin rupsahtanut naamataulu.

Silti merkkiliikkeetkin näyttävät odottavan kevättä, jolloin on parempi aika näyttäytyä kallis käsilaukku olalla miljoonahuvipurren kannella. Itse Marbellan keskustassa pröystäily ei onneksi näy. Rantabulevardi on varsin samanlaista kuin Fuengirolassakin.
***
Hotellin aulaan toimitetaan torstaisin ilmestyvä Fuengirola.fi –niminen suomenkielinen kaupunkilehti. Mainoksia lehdessä näyttää riittävän, ja henkilökuntaakin yhdeksän verran. Aiheita on kotimaan jääkiekosta aurinkorannikon suomalaistapahtumiin. Sääosastolle on napattu viikoittain yksi vertailupaikkakunta Suomesta. Marraskuun 11. päivän lehdessä aurinkorannikon 23 astetta oli saanut viereensä Pielaveden yhden lämpöasteen.

Tuo jos mikä nostaa mielialaa, vaikka jotain ikävääkin olisi aurinkorannikon onnelassa päässyt tapahtumaan.

Hymy nousee huulille toisestakin uutisesta. Lehti tiesi kertoa, että Espanjassa 10-vuotiaana lapsen synnyttänyttä tyttöä epäillään vanhemmaksi.

minna.urpo@pernionseudunlehti.fi
Jaa artikkeli: