Skip to main content

Sivistystä miljöössä

Tervepä terve.  Toimituksen koilllislinjan viikkovuoroa ajetaan tässä seuraavaksi.
***
Pimeän peitto raottuu-tapahtuma järjestetään Perniössä lauantaina.
Mukana on ennakkotietojen mukaan kiintoisa oivallus, lapsille kirkossa järjestettävä ”Kirkon kolme aarretta”- kierros.   

Näitä vanhoja ympäristöjähän on muuallakin valjastettu lapsille suunnatun puolileikillisen historiankerronnan käyttöön. Esimerkiksi linnojen lastenkierrokset ja muut teemapäivät ovat suosittuja.  Omaa linnaa ei ole ihan tässä, mutta kirkkoja ja kartanoita riittää.  

Tarinaperinnehän on näihin vanhoihin ympäristöihin liittyen rikas: kertomuksissa on ritareita ja kuninkaita ja kaikkea.  Monessa jännitysjutussakin seikkaillaan kartanon puistossa, linnan kellarityrmässä tai kirkkomaalla.  Jaffapullosta voisi lyödä vetoa, että  keskellä kylää seisova tuttu kirkko kiviaitoineen näyttää syysiltana jonkun kauhuleffoja katsoneen silmään aavemaiselta paikalta, jonka kohdalla  kiristetään tahtia.

En tarkoita, että kirkot pitäisi ottaa kauhukierrosten näyttämöiksi, mutta ehkä niiden juurella voi perustellusti pitää muuhunkin kuin kirkkohistoriaan liittyviä historiantunteja.  Arvokkaan kulttuuriympäristön arvokkuus ei siitä vähene, mutta oppi voi mennä paremmin perille ja sitä voidaan haluta lisääkin.

***
Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin rakentamista aletaan tutkia, kertoivat lehdet tiistaina.
Idea vaan on vanha. Väliä on jo perinteisesti matkustettu  jokseenkin umpitunnelissa.  

***
Synnytyssairaaloiden määrä  puhuttaa. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että Helsingin kätilöopiston synnytystoimintakin voidaan lähivuosina lopettaa.
Turkulaisvinkkelistä tämä tietysti menee kattavan yleisotsikon ”Syrjäseutujen synnytyssairaaloita ajetaan alas” alle.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: