Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen koilliskentän viikkopaitsiot vihelletään tässä seuraavaksi.
***
Tässäpä on tullut usein purnattua siihen suuntaan, että ei ole pakko höystää kotimaisia nimiä englannilla jos ei pakko ole.

No, nyt purnaa moni muukin ja kotimaisesta sanasta. Viime viikolla revittiin Tampereen uuden monitoimihallin nimestä huumoria ja pelihousuja. Hallin nimeksi on valittu Uros Live.

Nimi on sikäli looginen, että se on annettu yhteistyökumppanin mukaan ja näitähän riittää tässäkin maakunnassa: on esimerkiksi Marli Areena Turussa ja Laukamo Areena Somerolla ja Jääkukko Laitilassa.
Tuoreimmassa tapauksessa nimi tietysti viittaa koiraspuoleen ja tästä riemu repesi. Ehkä tuota olisi tullut mietittyä itsekin hetki, pakko myöntää.

Mitään uuttahan tässä ei tosiaan ole: muistetaan 30 vuoden takaa esimerkiksi Turun silloisen uuden jäähallin nimi. Pääsponsorina oli paikallinen pankki, jonka nimi oli lyhennettynä TYP. Kun mukaan sekoitettiin karmeaa TV-mainoshuumoria, saatiin nimeksi Typhoon eli äännettynä taifuun. Jostain syystä jäähallin nimen haluttiin viittaavan trooppiseen myrskyyn, mutta mistäs näistä tavallinen ihminen tietää.

Nykyään tietysti läpisuomalainen nimi voi monen silmään näyttää vain ironiselta. Jos oven päällä lukisi ”Tampereen uusi jäähalli”, sitä alkaisi äkkiä miettiä, että minkämoisen palkkion nimen keksinyt muodikas mainostoimisto laskutti.

Paikallisihminen tietysti murehtuu sitäkin, että joku Uros Live ei haiskahda tippaakaan ympäristöltään. Ellei sitten parin vuoden päästä, kun kivijalassa on usemman poikakoiran hajumerkit. Aiemmissa kolmessa esimerkissä on sentään vähän paikallinen maku, ainakin jos sikäläistä elinkeinoelämää tuntee.

Aika näyttää miten nimen alkuosan kanssa käy mutta yhtä hömelö on loppu eli ”live”. Mikä on itse asiassa yhtä hömelö kuin areena-sanan pakkokäyttö. Ja yhtä hömelöä kuin se, että sanan ”palkintokoroke” on urheilijakielessä korvannut sana ”podium”. Jostain syystä ei ilmeisesti käy puhua jää- tai edes urheiluhallista tai monitoimisellaisesta.

Ollapa tämä sattunut joskus vuosikymmeniä sitten jo. Hallin maskuliinisuus olisi ollut huipussaan, kun sen olisi suunnitellut maineikas saksalaissyntyinen arkkitehti, tämä Ludwig Mies van der Rohe.
***
Sitten on tämä koronavirus, jota on seurailtava. Nimi ei kyllä lupaa pahaa: koronastahan tulee mieleen ensiksi ihan litku meksikolaisolut, sitten aurinko, sitten se vanha peli. Melkein rimmaava toinen tauti kertoo jo nimellään, mistä on kyse. Siinähän tavara tulee norona.

Neuvot koronan suhteen ovat helpot. Pitäisi pysyä kotona, pestä kädet ja rykiä hihaan. Pyykinpesuainetehtaan osakkeiden kurssin voi ennustaa kohta nousevan.

Aamutelevisiossa kerrottiin maanantaina, että netissä leviävät kotikonstit kannattaa unohtaa. Lähetyksessä todettiin muun muassa, että valkosipuli ei estä tartuntaa, ei myöskään kotitekoinen käsidesi.

Toisaalta näistä on apua siihen, että suositeltu turvaväli kanssakansalaisiin pysyy, etenkin jos tuli nautittua valkosipulin päälle se käsidesi sisäisesti.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: