Skip to main content

Salon eläintuhkaus teki maanantaina historiaa

Kalevi Waris ja Raine Lindeman ovat aloittaneet prosessin, joka mahdollistaa märehtijöiden tuhkaamisen, jo yli vuosi sitten.

Salon eläintuhkaus on nyt Suomen ainut tuhkaamo, jossa yli 18 kuukauden ikäisiä märehtijöitä voidaan luvallisesti tuhkata. Ensimmäiset märehtijät saapuvat Kalevi Wariksen kotitilalta.

Paikan päällä Wariksen ja Lindemanin lisäksi on Salon valvontaeläinlääkäri Anne Timonen, jonka tehtävänä on ottaa lampaista hullun lehmän tautinäyte. Näyte otetaan seurattavuuden vuoksi. Tuhkaus tapahtuu yli 850 asteessa, eli tuhkauksen jälkeen ei taudista tarvitse huolehtia.

Ruokaviraston mukaan tuottajien pitää toimittaa kaikenikäiset edellä mainitut eläimet käsittelylaitokseen Honkajoelle tai hyväksyttyyn polttolaitokseen, jolla on lupa polttamalla hävittää märehtijöiden raatoja. Märehtijöitä ei nimittäin saa haudata tautiriskien takia. Paitsi nyt tuhkattuna sekin on mahdollista.

–Nämä ovat minulle rakkaita lemmikkejä. Lupasin heille karitsana, että Honkajoelle raadonkäsittelyyn he eivät joudu. Tuhkaus on mielestäni mukavampi tapa ja tuntuu, että saan kunnioittaa lampaiden elämää tällä tavoin, sanoo Kalevi Waris.

Kalevi Waris lähetti kuvan Hupu-lampaasta, joka oli toinen maanantaina tuhkatuista märehtijöistä.

Isoäiti-lammas kerkesi elää hyvän ja pitkän elämän Kalevi Wariksen huomassa.

Lue lisää torstain lehdestä!

 

Jaa artikkeli: