Kohonnut sähkön hinta ajaa paikallisia matkailu- ja majoitusyrittäjiä ahtaalle. Suurimmalla osalla on edessään vuokramökkien hintoihin korotuksia.
– Kuinkas muutenkaan kulut katetaan, kun sähkön hinta kuusinkertaistuu kiinteän sähkösopimuksen päättymisen jälkeen. Lisäksi siirtomaksut nousevat ja sähköstä maksetaan arvonlisävero, pohtii Katiskanmäen yrittäjä Marja Saari.
– Lämmityskulut pidämme nyt minimissä, mutta kuitenkin niin, etteivät putket mene rikki. Olemme myös lisänneet polttopuilla lämmittämistä, eikä meillä esimerkiksi ole laisinkaan sähkökiukaita. Jokaisessa vuokramökissä on lisäksi lämpöä lisäämässä tulisija. Isoja energiaremontteja emme ole tehneet, että nyt me vain kiristämme vyötä, hän luettelee.
Samankaltaisiin ratkaisuihin on päätynyt jo Antti-Jussi Räsänen Leipyölin matkailumaatilalta.
– Totta kai on painetta nostaa vuokrahintoja. Toistaiseksi meillä on kiinteä kilowattihinta sähkösopimuksessamme, mutta sähkölämmitys on meille valtava kuluerä.
Myös Leipyölissä on panostettu entistä ahkerampaan polttopuilla lämmittämiseen.
– Talven kovimmilla pakkasilla ei auta kuin sytyttää takkaan tuli lähes kerran päivässä, Räsänen pohdiskelee.
Ylöstalon matkailun yrittäjä Juha Karimo on muiden yrittäjien kanssa samoilla linjoilla.
– Määräaikainen sähkösopimus on voimassa kiinteällä hinnalla vuoden loppuun asti. Sen jälkeen sähkölaskussa oleva kilowattihinta liki kymmenkertaistuu. Tästä lähtee järki koko hommasta, se tuntuu ihan poskettomalta. Toki se mietityttää, kun korotuksia ei edes voi siirtää suoraan vuokrahintaan tai tänne ei tule ketään. Laskin, että mökkivuokrien hinta pitäisi tuplata, jotta sähkömenot katettaisiin, hän tiivistää tunnelmat.
Kuinka muut yrittäjät varautuvat tulevaan talveen?
Lue lisää 8.12. ilmestyvästä printti- tai digilehdestä!