Skip to main content

Rinki on perinnettä

Tervepä terve. Toimituksen koillisvarikon viikkohuollot tehdään tässä seuraavaksi.
***
Kaikenlaista, näinä vaikeina aikoina. Radiosta otti korvaan uutinen moottoriurheiluun liittyen. Normaalistihan F1-kauden ohjelmassa on kauden aikana kisat per rata, mutta nyt on ollut puhetta siitä, että kilpailuja ajettaisiin useampikin samalla radalla.

Toisaalta mitä uutta siinä on, kun kotimaista perinnettä muistaa. Ahkerimmat korttelirallin harrastajat ovat ajaneet ihan vuosikausia ympyrää yhdessä ja samassa kylässä.
***
Sitten on tuo kouluhanke, jota on tullut ja tulee seurattua noin uutismielessä. Uusi opinahjohan alkaa kohota melkein toimituksen naapuriin.

Viimeisimmässä valmistelun mutkassa kasvatettiin vielä liikuntasalia, kun sitä ennen kasvoi keittiö. Tämän tiedon mukaan talossa sekä mahtuu aikanaan kunnolla urheilemaan että myös valmistamaan ruokaa. Salia olisikin ollut paha suurentaa jälkikäteen, paikalla tehdyn ruoan varsinaisesta paremmuudesta on sivullisen vaikea sanoa – mutta kodikkuuspisteet tietysti nousevat, kun keittiöstä alkaa tulla kokkailun tuoksuja ja ääniä käytäville jo aamusta.

Jotain toimeliaisuutta tuo kylille sekin, jos ja kun uusi keittiö alkaa muonittaa muitakin alueen laitoksia.
***
Joskus muistetaan lehdentekijöitä palautteella.

Kouluasiasta on syntynyt juttu jos toinenkin ja ihan nykylukijaa ajatellen on jutuissa puhuttu yleensä vain vanhan lukion tontista ja rakennuksesta. Siitä vinkkelistä syntyi muistelujuttukin, jossa puhuttiin juuri menneiden vuosikymmenien lakkiaisista ja muista kemuista.

Ihan aiheellinen puhelu taannoin muistutti, että nyt jo purettu koulurakennus itse asiassa ehti olla lähes 30 vuotta kansalaiskoulu ennen kuin sen tasaisen katon alle vuonna 1991 muutti lukio. Talossa ovat siis iloinneet ja harmitelleet muutkin kuin lukiolaiset, mikä hyvä onkin muistaa.

Valtuustossa maanantaina puolestaan kuultiin outo huoli siitä, että koulun monitoimitilasta avautuva näkymä kirkon suuntaan voi olla ahdistava.
Juttu on tuolla peremmällä lehdessä, mutta ajatus jäi vaivaamaan. Huolestua saa tietysti mistä haluaa, mutta ensi kertaa kuulen, että historiallisen, rakennetun kulttuuriympäristön näkymisestä joku kantaa murhetta.
Uusilla omakotialueilla näkymät ovat useimmiten naapurin pyykkinarulle tai seinään eikä siitäkään valiteta.
***
Tieliikennelaki ottaa ja uudistuu. Uusia merkkejä ja muuta huomioitavaa tulee. Yksi taitaa pysyä ennallaan vieläkin eli kameravalvonnasta kertova kamerankuvamerkki.

Aikoinaan puhuttiin piilopoliiseista, jos milloin kyseessä oli siviiliasuinen koukku tai hyvin pensaan suojista tutkalla liikennettä mittaileva konstaapeli.

Kamerankuvamerkki palauttaa tuon mainion käsitteen kyllä mieliin. Merkissä kuvattu valokuvauskone on sitä osastoa, jonka käyttäjä aluksi menee piiloon mustan hupun alle.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: