Skip to main content

Riitariemu hyytyy

Tervepä terve.Toimituksen koilliskulman viikkokahvit keitellään tässä seuraavaksi.
***
Ja sekaan sopii lorauttaa maitoa; heinäpellosta lehmän kautta syntynyttä tai suoraan kaurasta valmistettua.

Ruotsalainen kaurajuomayritys pisti lanseeraten häijyn mainoskampanjan, jossa kyseenalaistaa perinteisen maidon arvot. Tyylistä voi olla montaa mieltä, mutta sikäli mainos on onnistunut, että ainakin puhutaan.
Tai oikeastaan huudetaan. Kun sosiaalisen median kommenttiketjuja aiheesta lukee, ei mieleen tule sana keskustelu vaan humalaisten riita: hetken seuraaminen huvittaa, mutta sitten tekee mieli lähteä vaikka kirjastoon.

Paikallinen, pieni ja ilmeisen huolella hoidettu karjatalous ei taida olla se iso huolenaihe. Todellinen tehotuotanto jossain toisaalla ja rehupeltojen alta kaadettavat metsät sitä varmasti jo voisi ollakin.

Mutta se tuntuu vieraalta, että aikuinen juo maitoa janoonsa ja ruoan kanssa. Jos tuotantoa kerran on, saman voisi jalostaa vaikka herkullisiksi juustoiksi. Ja aina paranee, jos tuottajien elinoloista on vissit takeet.

Turmiosta saarnaavat ovat jossain mielessä oikeassa. Nimittäin kun viittäkin lajia oikein rasvaisia ja suolaisia juustoja natustaa lauantai-iltana niin on aika syntinen olo.
***
Kilpahuutamista vailla tolkkua ovat myös presidentinvaalit valtameren tuolla puolen. Tätä luettaessa tiedetään kuka kisan voitti tai sitten ei. Sitä ei tiedetä, minkä sortin vaalennusta lorahti mukeihin vaalivalvojaisissa ja oliko tarjolla myös ässäkeksejä.

Mutta on totta, mitä lännen kultamaista on todettu: siinäpä mahdollisuuksien maa. Tarkoitan tietysti sitä, että kun iän takia ei saa syrjiä, niin sitä todella ei tehdä. Oikeastaan ei voi kuin nostaa hattua: tällainen nelikymppinen on joskus lehden tekemisestä ihan poikki, ja toisaalla lähes tuplasti vanhemmat heppulit ovat valmiit tarttumaan maailman varmasti inhottavimpaan virkaan sen sijaan, että keskittyisivät olennaiseen.

Suosijansa on viime vuodet virkaa tehneellä kaverillakin. Pikavilkaisulla kyseessä on vanhan liiton öykkäri, joka on kuin se mainittu riita. Ympäristö- ja ihmisoikeusmielessä herra on toivottavasti viimeinen lajiaan.
Toisaalta vasta historiankirjoitus näyttänee, jos ja mitä siihen toiseen sarakkeeseen ehkä saadaan kirjata, joten tämäkin on vähän kuin some-maailma. Usein kannattaa nukkua yön yli ennen kuin antaa viimeisen tuomion.

Mutta tunkkaisuudella on tuolla perinteet. Hiljan tuli telkkarista kauhuleffa Hohto, joka perustuu samannimiseen amerikkalaiseen kirjaan. Siinä perhe jää korpihotelliin talveksi, ja alkupuolella teosta mainitaan ruokavarannot. Pakasteita on, säilykkeitä niin ikään, mutta salaatteja tai tomaatteja ei näy.

Pisti vaan miettimään, että jotain yhteistä tässä on noihin vaaleihinkin. Tuoreesta ei ole tietoakaan.
***
Sellainenkin tiedote tuli, että Saloon suunnitellaan uutta poliisiasemaa. Joku jo loihe pohtimaan, onko vanhassa talossa liian vähän putkia. Ehkä, mene ja tiedä. Etenkin käyttövesiputkista on paha sivullisen sanoa.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

 

 

Jaa artikkeli: